Szerte a városban permeteznek a héten

A Biokom Nonprofit Kft. megbízásából keddtől várhatóan csütörtökig kerül sor Uránváros, Belváros, Budai városrész, Kertváros városrészek közterületein lévő platánfák permetezésére.

hirdetés

A permetezés elsődlegesen csipkés poloska kártevő ellen zajlik, de a permetszer összetétele által egyéb rovarkártevők, illetve a platánokat károsító gombabetegségek (gnomonia és lisztharmat jellegűek) ellen is hatásos. A tevékenység ideje alatt a szakemberek elvégzik a kiemelt városi közterületeken lévő hársak, juharok, egyéb díszfák, valamint a rózsaágyak és a dézsás virágok növényvédelmi munkálatait is. A beavatkozás az éjjeli órákban történik, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. A munkavégzés napjait az időjárás befolyásolja, így csapadékos vagy szeles idő esetén a permetezés elmaradhat.

A platán permetezés során felhasznált szerek:

Champ DP gombaölő szer, Topas 100 EC gombaölő szer, Mospilan 20 SG rovarölő szer, Silwet STAR tapadásfokozó anyag, Wuxal Boron Max lombtrágya

A múlt heti permetezésből a gesztenyefáknál elmaradt pár kertvárosi helyszín, ezeket most csütörtökön pótolják. A gesztenye permetezés során felhasznált szerek:

Champ DP gombaölő szer, Topas 100 EC gombaölő szer, Mospilan 20 SG rovarölő szer, Silwet STAR tapadásfokozó anyag, Wuxal Boron Max lombtrágya, Runner 2F rovarölő szer

A rózsák permetezése:

Champ DP gombaölő szer, Topas 100 EC gombaölő szer, Mospilan 20 SG rovarölő szer, Silwet STAR tapadásfokozó anyag, Wuxal Boron Max lombtrágya, Vertimec 1,8 EC. rovarölő szer

A platánok, gesztenyék és a rózsák mellett, Pécs területén egyéb, kiemelt faegyedeket is lepermeteznek  a szakemberek rovarok és gombakártevők ellen. Ezekre a fákra is azt a permetszert használják, mint a platánoknál:

Champ DP gombaölő szer, Topas 100 EC gombaölő szer, Mospilan 20 SG rovarölő szer, Silwet STAR tapadásfokozó anyag, Wuxal boron max lombtrágya

A felhasznált anyagok vízi szervezetekre fokozottan, méhekre mérsékelten veszélyesek, viszont emberekre, állatokra veszélyt nem jelentenek!

A munkaegészségügyi várakozási idő mindegyik szer esetében 0 nap, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő tekintetében pedig 21 nap.

A szolgáltató felhívja a lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenekhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjszakai permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket és a forgalmat.

A platánfák állománykezelése kapcsán az érintett utcák permetezési időpontjáról – az óvintézkedések meghozatala érdekében – a Biokom a médián keresztül tájékoztatja a lakosságot a permetezések előtti napokban.