Elmúlt a veszély, megszűnt a riasztás

Frissítve: február 01, 09:15 – Megszűnt a meteorológiai riasztás Baranya megyében, amelyet korábban az ónos eső veszélye miatt adtak ki.

hirdetés
fehér dara, csúszás ellen, hl04
Pécsen szinte minden fekete-fehér foltos a síkosságmentesítő anyagtól

Jelentős mennyiségű eső esett éjszaka Baranya megyében, az ónos eső azonban nem okozott fennakadást a közlekedésben. A meteorológiai szolgálat jelenlegi tájékoztatása szerint, sem havazás, sem pedig ónos eső nem várható szerdán Baranyában.

Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen további lepel-5, néhol esetleg 10 cm hó valószínű. A Soproni-hegységben, illetve az északnyugati határvidéken is eshet 3-5 cm körüli hó.

Az ország döntő részén (a kb. Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét, és a Dunántúl északnyugati részét) jelentős mennyiségű (több mm) ónos eső várható. Szerda hajnaltól előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is a nagy területű ónos esőt kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel a tovább emelkedő hőmérséklet miatt. Szerda napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni. Éjfélig nagy mennyiségű ónos csapadékra van esély kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli előterében (a mennyisége elérheti az 5-10 mm-t is). Estétől jelentős ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is (várhatóan több mm).


 

Korábban írtunk:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi délelőtti előrejelzése szerint Pécs térségében kedd délutántól szerda estig 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső hullhat. Mindez fagypont alatti hőmérséklet mellett történik majd, ezért fokozott óvatosságra lesz szükségünk a közlekedésben az utakon, járdákon, tereken.

Polgármesteri közlemény:

“Figyeljünk egymásra, segítsük egymást!

A komolyabb mennyiségű eső és mínusz 1-2 fokos hőmérséklet azt eredményezheti, hogy a csapadék ráfagy a járdákra, terekre, ezért különös óvatosságra lesz szükségünk a közlekedésben.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaságtól azt kértem, hogy minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét vesse be, kibővített kapacitással dolgozzon, fordítson nagy figyelmet az ilyenkor szokásos alásózásra, érdesítésre.

A társaság minden mozgósítható munkatársát beveti a mentesítési feladatok elvégzése érdekében, ők váltott műszakban dolgoznak az utakon, tereken, járdákon, buszmegállókban. A munkálatok során elsőbbséget élveznek a buszközlekedési útvonalak, nagyobb forgalmú terek, járdák, sűrűn lakott városrészek forgalmasabb gyalogos útvonalai.

Arra kérem a pécsieket, hogy figyeljünk magunkra és egymásra a következő egy napban, ugyanis minden igyekezetünk ellenére lehetnek jeges, csúszós felületek városszerte.

Arra kérek mindenkit, hogy segítsük a közlekedést azzal, hogy házunk előtt tisztítjuk a járdákat! Mindez közös érdekünk. A társasházakban élők a Biokom Nkft. honlapján térképes formátumban is megtalálják, hogy mely járdaszakaszok tartoznak hozzájuk síkosságmentesítés tekintetében.

Kérek minden autóvezetőt, hogy reggel csak az induljon útnak gépjárművével, akinek elengedhetetlenül szükséges, emellett aki magabiztosan vezet síkos utakon, kocsiján téli gumiabroncs van.

Az ónos esővel, körülményekkel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a Katasztrófavédelem honlapján érhetők el. A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetjük a www.met.hu oldalon. A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a Biokom Nkft. Mobilitási Központjának oldalán.

Az ónos esővel, körülményekkel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a www.baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetők el. A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetjük a www.met.hu oldalon. A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a oldalán találhatók.

Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást!”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere


Több megyében és Budapesten is harmadfokúra emelték az ónos eső veszélye miatti figyelmeztetést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki.

onos

A közútkezelő azt közölte: ónos eső esetén lehetőleg senki ne induljon útnak. A katasztrófavédelem is kiemelte: mindenki tájékozódjon az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

Lehetőleg ne induljunk útnak!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint a síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Amit fontos kiemelni: az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen a szükséges helyeken végeznek a közútkezelők sószórási munkákat. Ónos eső idején a csapadék azonban lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot, így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását, ettől függetlenül folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen, szűkség szerint érdesítő anyagokat szórnak, de igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha a csapadék már elállt. Intenzív havazás esetén időszakosan lehetnek télies útviszonyok, hiszen egy-egy munkagépük a kijelölt útvonalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat átlagosan 2-4 óra alatt tudja elvégezni, ennyi idő alatt pedig folyamatos csapadékutánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.