Fékevesztett razzia kezdődik!

Az elmúlt időszakban Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának javaslatára Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kétszer (2014 decemberében és 2015 januárjában) rendelte el a szén-monoxid riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését.

hirdetés

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos államtitkár az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a mai napon megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

A korábbi, azaz a 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során az NFH összesen 42 féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a Hatóság szakemberei a piacon található termékek jelentős részét megvizsgálták. 12 féle készülék (29%) megfelelt az ellenőrzésen, míg 30 féle szén-monoxid érzékelő (71%), vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket.

A vizsgált termékek „pozitív” és „negatív” listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

http://www.nfh.hu/sites/ default/files/szenmonoxid_ pozitiv_20150727.pdf

http://www.nfh.hu/sites/ default/files/szenmonoxid_ negativ_20150305_0.pdf

A mostani vizsgálat során is a szakemberek azt ellenőrzik majd a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény-és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Tanácsok:

·         Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.

·         Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.

·         A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.

·         A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.

·         Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.

·         Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.

·         A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.

Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

  • B.Tamás

    Inkább az a kérdés, hogy melyik gyártó lobbizik a hatóságnál, hogy kizárólag az ő termékei feleljenek meg.
    Több importőr/disztribútor cég angol és svájci független laborvizsgálatokkal igazolja, hogy a készülékei megfelelőek. Melyek itthon nem felelnek meg nyugat-európai országokban forgalomba hozhatóak. Van olyan készülék amely tavaly megfelelt, idén már mégsem. Talán a nagy név és kedvező ár versenyében az utóbbit győzött a kispénzű fogyasztói rétegekben. Aki majd nem tudja megvenni a drága eszközt, mert nincs rá pénze ezután az olcsót se fogja, mert betiltották. Gondolkodjunk, akkor melyik ment jobban életet. Az olcsó, ami talán működik, vagy a semmi, mert nem tudták megvenni.

  • Laszlo Kerenyi

    Ki adta ki a forgalomba hozhatási engedélyt arra a 30 készülékre (71%), amely nem biztonságos? Máskor még egy gyermekjátékot is kivonnak a forgalomból, mert esetleg lenyelhető. Ez nem játékszer, életeket menthet. A lakosság fizesse ki a cserékkel a minőségellenörző hatóságok hanyagságát? Felelős?