Kártevők és betegségek ellen permeteznek Pécsen

A Biokom Nonprofit Kft. aug. 16-tól kezdve egy héten át végezteti el vállalkozóval a pécsi közterületeken lévő vadgesztenyefák permetezését aknázómoly kártevő ellen, valamint virágágyak és egyes fák permetezését levéltetű, valamint gombabetegségek ellen.

hirdetés

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. 16-, 17-, 18-án éjjel a vadgesztenyék permetezése történik meg elsőként, a felhasznált permetszerek: Dimilin 25 WP (rovarölő), Mospilan 20 Sg (rovarölő), Topas 100 Ec (gombaölő), Wuxal Boron Max (levéltrágya) és Silwet STAR (tapadásfokozó), valamint ezekkel párhuzamosan kerül sor a dézsás növények, rózsaágyak, és kiemelt helyen lévő faegyedek növényvédelmi munkáira, amikor is Topas 100 Ec (gombaölő), Mospilan 20 Sg (rovarölő), Decis Mega (rovarölő), Wuxal Boron Max (levéltrágya) és Silwet STAR (tapadásfokozó) permetszereket használnak a szakemberek, amelyek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek. A permetszerek élelmezésügyi várakozási ideje 21 nap, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A Biokom igyekszik a pécsi lakosságot naprakészen tájékoztatni a várható permetezési munkákról, így a helyi médiában a munkavégzést megelőző napon az adott éjszaka alatt teljesítendő területekről információt ad annak érdekében, hogy az érintett lakosság el tudja végezni az általa fontosnak tartott intézkedéseket, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb. (Váratlan időjárás-változás, illetve előre nem látható műszaki probléma a délutáni terveket is módosíthatja az éjszaka folyamán!)

A szolgáltató felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.