„A régi néven, sok új programot kínálunk”

A daliás időkben, a 80-as, 90-es évek táján országos visszhangot kiváltó, színháztörténeti jelentőségű produkciók születtek a Pécsi Nyári Színház égisze alatt. Eck Imre, Bagossy László és Vidákovics Antal neve fémjelezte ezt az időszakot. A Szentistvánnapi búcsú, a Székelyfonó, a La Mancha lovagja, a Svejk, a Macbeth, s számos más előadás emlékét őrzik a nézők abból az időből. Ez évtől ismét a régi nevét viseli a fesztivál, amely kínálatában és minőségében is követni szeretné elődei munkáját.

hirdetés

Két helyszínen tizennégy produkció huszonhét estén át – ezt ígéri a Pécsi Nyári Színház idei programja. A kínálatban táncest, bohózat, színmű, koncert és gyermekelőadás is szerepel, amelyekkel a mostani hét vége és augusztus 11. között az Anna udvarban, illetve a Káptalan utcai szabadtéri színpadon várják a közönséget. A hagyományokhoz híven a budapesti Fáklya Horvát Művészegyüttes nyitja a műsorfolyamot egy különleges programmal: a korábbiakban itt bemutatott táncaikból adnak ízelítőt, így köszöntik a húszéves fennállását ünneplő Pécsi Horvát Színházat.

– Változatos programmal várjuk a közönséget, műfajában is sokszínű az idei paletta – mondja Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, a nyári játékok főszervezője. – Ezúttal három saját produkciónk lesz: Carlo Goldoni klasszikus komédiáját, a Mirandolinát a Janus Egyetemi Színházzal, a Bonyodalmas balkáni lakodalmas című, vadonatúj, Goran Bregovics muzsikájára készülő táncbohózatot a Pécsi Balettel, Peter Shaffer: Black comedy című, világszerte sikerrel játszott bohózatát pedig a Pécsi Nemzeti Színházzal közösen mutatjuk be, utóbbit Szikora János rendezésében, Hegyi Barbarával a főszerepben.

– Nívós vendégelőadások is jönnek.
– Kiemelt szuperprodukció lesz az Egerben bemutatott, de pécsi kötődésű rock-musical, A fejedelem, amely II. Rákóczi Ferencről szól. Moravetz Levente írta és rendezte, zenéjét Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián szerezte. Látványos, több mint nyolcvan szereplőt megmozgató műről van szó, most kerül először közönség elé Pécsett. Két Orlai-produkciót is meghívtam: egyik A nagy négyes című fergeteges vígjáték parádés szereposztásban, Vári Évával, Molnár Piroskával, Benedek Miklóssal és Szacsvay Lászlóval; a másik közvetlenül a budapesti világpremier után érkezik hozzánk, ez a Kramer kontra Kramer című, öt Oscar-díjat nyert film színpadi adaptációja Nagy Ervinnel és Kovács Patríciával a főszerepben. Ezenkívül Csehov két egyfelvonásos komédiája, a Leánykérés és a Medve is gazdagítja a repertoárt, akárcsak Dario Nicodemi: Hajnalban, délben, este című vígjátéka.

– Koncertek sem hiányoznak a palettáról.
– Zenei programjaink művészeti vezetője, Trubics Zorán érzett rá a közönségigényre, ezért hívtuk meg a Váradi Roma Cafét, melynek képzett muzsikusai minden korosztály által kedvelt zenét játszanak, s minthogy az utóbbi tíz évben Pécsett nem lépett föl Korda György és Balázs Klári, az ő koncertjük is hiánypótlónak számít. Azt is várjuk, aki nosztalgiázni szeretne, de úgy tűnik, a fiatalok körében is roppant népszerű az előadó-pár. Saját bemutatóink árait nem emeltük, a kiemelt vendégprodukciók ennél kicsit drágábbak lesznek. Esőnapja minden előadásunknak lesz, így nem valószínű, hogy bárki is lemaradna az élményről.