„Egy Stradivari hangszerben játszunk”

A Kodály Központban olyan dolgozni, mintha egy igazi Stradivari hangszerben játszanánk – mondta Bogányi Tibor vezető karmester a Pannon Filharmonikusok bérletnyitó hangversenye előtt Horváth Zsolt igazgatóval tartott közös sajtótájékoztatón. Az együttes a következő években Európát hódítaná meg.

hirdetés

 

A tavalyinál több mint 253-al több bérletese van a Pannon Filharmonikusoknak már most, holott van olyan sorozat, amely csak október második felében indul el – mondta Horváth Zsolt a sajtó képviselőinek csütörtökön. Magyarázata szerint ez azért mondható rendkívül komoly előrelépésnek, mert szakmai berkekben tudják, hogy már tíz új bérletvásárló megnyerése is igen nagy eredménynek számít.

Az igazgató szerint a csütörtöki bérletnyitó hangversennyel – amelyre már napokkal ezelőtt elkelt minden jegy – induló évad nem lesz mindennapi. Első ízben játszhatnak a Kodály Központban végig egy esztendőt, de 2011-ben ünneplik a pécsi szimfonikus muzsikálás kétszázadik évfordulóját is.

Az együttes több mint negyven fellépést tervez a házban, s külföldön is adnának 25 koncertet.

Horváth Zsolt szerint ugyanis az elmúlt évek szakmai munkájával elérték, hogy hazánk meghatározó zenekara legyen a pécsi, így immár az a cél, hogy „ismert és méltán elismert” együttessé váljon Közép-Európában Pannon Filharmonikusok. A külföldi szereplések közül említést tett arról, hogy Grazban, Zágrábban is fellépnek majd. Formálódik egy esetleges bécsi szereplés is, valamint a Krakkói Filharmonikusokkal közös uniós projektjük keretében egy tizenhárom európai várost is érintő körút.

Mint mondta, az elmúlt évek után egy újabb ötéves ciklus következik, ez pedig egy újabb fejlődési lépcső lesz. Ennek érdekében szerveztek csapatépítő tréninget a tagoknak, s szerződtették le az új vezető karmestert, Bogányi Tibort.

A fiatalember a finnországi Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere is egyben, s korábban vezényelte már a Helsinki Filharmonikusokat, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Tampere Filharmonikusokat.

– 1987-ben egy Lada hátsó ülésére bepakolták szüleim a négy gyermeküket, s kimentek Finnországba zenét tanítani, azóta, tizenkét évese korom óta élek ott – mondta bevezetésként Bogányi Tibor.  A pécsi meghívásról szólva pedig elmondta: “Azért tettem eleget a felkérésnek, mert korábbi közös fellépéseinken kiderült, az együttes nagyon rendben van, nagyon sok fantáziát látok benne. A mostani magas színvonalról még magasabb szintre tudunk lépni. Emellett kitűnő menedzsment dolgozik a háttérben, s lehetőségem van arra is, hogy egy “Stradivari hangszerben”, a Kodály Központban zenélhessek”.

A dirigens elmondása szerint úgy állították össze az idei évadot, hogy a repertoárban együttes által 2003 és 2011 között előadott darabok is helyet kapjanak, s így a már megtanult művek esetében arra  koncentrálhatnak az ő vezényletével, hogy azokat „hogyan” prezentálják.  A zenekar pedig minden korosztálynak kínál programot, az apró csecsemőktől kezdve a legidősebbekig.

A koncertekről, a bérletekről a www.pfz.hu oldalon találhatók részletek.