„Hang-versenyző” autók, közösségi hangakció

Különleges, műfajában egyedülálló produkcióval lepi meg Pécs szeptember 9-én a 45. Canon Mecsek-rali alkalmából a városra figyelő közönséget: a Pannon Filharmonikusok újonnan kinevezett vezető karmestere, Bogányi Tibor (képünkön mikrofonnal) több mint száz versenyautóra és rézfúvósokra írt performanszát adja elő élőben, a Széchenyi téren.

hirdetés

Az idei, immár 45. Canon Mecsek-rali önmagában is Pécsre irányítja a hazai és a nemzetközi érdeklődést, mert Magyarországon először rendeznek a nemzetközi mezőny klasszisait felvonultató IRC-futamot, amely az Eurosport közvetítése és a Pécsre várható több mint 100 ezres közönség miatt az év egyik legfontosabb, nemzetközi jelentőségű magyar sporteseménye lesz.

A tavalyi Európa Kulturális Fővárosa címét továbbörökítve Pécs arra keresett megoldást, miként köthető össze a városban évtizedes hagyományokkal rendelkező autósport a művészettel, hogy miként szólíthat meg méltóképp országot-világot a „Kultúra Városa” szlogen szellemében.

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok Skandináviából érkezett, magyar származású vezető karmestere számára inspiráló volt a lehetőség: a világon még sohasem szólalt meg komponált módon több mint száz versenyautó-kürt, még sohasem ültek autóversenyzők mellett zenei itinert tartva zenei navigátorok, tehát a város egy egészen egyedi, sosem hallott-látott attrakcióval bizonyíthatja ismét, hogy Pécs különleges, s hogy itt mindig történik valami, ami sehol máshol a világon.

Bogányi Tibor másfél perces ötletét szeptember 9-én, délután 15 órakor kelti életre a Széchenyi téren a Pannon Filharmonikusok rézfúvós művészeiből alakult alkalmi együttes, a téren felsorakozó raliautók kürtjein a 45. Canon Mecsek-rali nemzetközi mezőnyének versenyzői, akiket a város muzsikusai navigálnak a zenei megszólalás közben.
Az ,,Autókürt-hangverseny” záró akkordjába az egész város beszállhat: a Class FM rádió 15 órás híreinek elhangzását követően jelet kapnak a pécsi tömegközlekedés buszvezetői, a taxisok és a közös hangversenyzésre nyitott pécsi autósok és motorosok, hogy együtt kürtöljék világgá Pécs névadó, mágikus számát, az ötöst, ezzel a közösségi akcióval demonstrálva a városban rejlő összetartást és összetartozást.

A kürthangversenyt követően 15.30 órakor a Canon 45. Mecsek-rali versenyautói lassú rajttal vonulnak el a Széchenyi térről, a tervek szerint az oszlopmenetet a „safety car”-ban maga a zeneszerző-karmester Bogányi Tibor vezeti. A páratlan zenei produkciót követő hétvége Pécsett a nemzetközi ralisporté, nem mellékesen ezen a futamon dől el a magyar OB sorrendje.