„Igen gazdag POSZT-nak nézünk elébe”

Kaszkadőrök ugrálnak a PNSZ tetejéről, könyvek öntik el a Kossuth teret, 18 év után pécsi koncertre áll össze az East együttes, a L’art pour l’art Társulat huszonhat évük legütősebb műsorával érkezik, Varnus Xavér a 30-as évek filmslágereit játssza orgonán, s idén is felcsendülnek Cseh Tamás dalai. E néhány kiragadott példa is jelzi, milyen sokszínű kínálattal kecsegtet az idei POSZT kísérőrendezvényeinek kavalkádja június 7-16. között a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón.

hirdetés

– Kétpólusú lesz az idei POSZT: egyrészt a belvárost, másrészt a Zsolnay-negyedet igyekszünk a maga teljességében és gazdagságában bevonni a fesztiválhelyszínek sorába – kezdi beszélgetésünket Stenczer Béla, a POSZT ügyvezető igazgatója. – A belvárosban a Pécsi Nemzeti Színház lesz a központ, ahol a versenyprogramok zajlanak, a Jókai téren ismét Pilári Gábor MárkusZínháza kínál egész napos programot gyerekeknek, családoknak. Az Alexandra könyvtérré avanzsáló Kossuth tér olvasnivalókkal, irodalmi estekkel, író-olvasó találkozókkal és esti koncertekkel ígér kellemes órákat. A Széchenyi téren a Magyar Teátrumi Társaság építi föl gömbsátrát, hogy tagszínházai mutatkozhassanak be stúdióelőadásaikkal. A Művészetek és Irodalom Házában hagyományosan kiállításokat rendezünk, itt zajlanak a Nyílt Fórum felolvasószínházi programjai, ide hozza nagy sikerű beszélgetős-sztorizgatós műsorát Jordán Tamás, és ide várjuk dzsesszcsemegéivel Bornemissza Máriát és Szakcsi Lakatos Bélát is. Színjátszásunk két markáns egyéniségére, Latinovits Zoltánra és Bujtor Istvánra közös kiállítással emlékezünk: Latinovits nyolcvan, öccse hetven éves lenne idén. A fesztivál díszvendége Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész lesz, akivel több programon is találkozhatunk: énekelni fogja Cseh Tamás dalait, életéről, szerepeiről vall a Játszó-társak című beszélgető műsorban, s eddigi legemlékezetesebb alakításait megörökítő fotók borítják majd be a Palatinus Hotel kirakatát. Érdekes, hogy Cserhalmi pályája nemcsak az imént említett Latinovits Zoltánhoz kötődik, hanem a szakmában Oroszlánnak nevezett Pintér Tamáshoz is, akinek emlékére látványos kaszkadőr-show-t rendeznek tanítványai.

Unikális programok a Zsolnay-negyedben

A Színház tértől alig húszpercnyi sétára lévő Zsolnay Kulturális Negyed lesz a színházi fesztivál kísérőrendezvényeinek másik fő terepe, ahova a városi kis vonattal is eljuthatnak majd az érdeklődők. Az E78-as terem, a Bóbita Bábszínház és a Janus Egyetemi Színház épülete ad otthont az egyetemisták kilenc vizsgaelőadásának, a negyedben lesz a Független Színházak Szövetségének négynapos programsorozata hagyományos és iskolaszínházi előadásokkal, performanszokkal. A Ginkgo teret ízek és illatok, étkek és italok töltik meg, szabadtéri színpadán színészzenekarok adnak koncertet, s folkmuzsika is szól majd.

– Unikális rendezvényeket viszünk a közel ezerfős Kodály Központba, hogy minél többen élvezhessék a minőségi kultúrát – magyarázza Stenczer Béla. – Az East együttes június 8-iki koncertje kiemelkedő esemény lesz, hisz a zenekar a progresszív rock egyik legjelentősebb formációja volt. Eck Imre a 80-as években több balettet is készített az ő muzsikájukra. Teljes életmű-koncertjükön négy nagylemezük anyaga hangzik el, lenyűgöző látványelemekkel kísérten. A L’art pour l’art Társulat tavaly 25 éves jubileumi műsort adott a MÜPA-ban. Most ezt ismétlik meg Pécsett, élő koncerttel a végén, június 10-én. Színház is érkezik a Kodályba: A nagy négyes című vígjáték, parádés szereposztásban: Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játéka garantál felejthetetlen élményt június 12-én. Generációk nőttek föl Cseh Tamás és Bereményi Géza dalain. Június 14-én ezekből hallhatunk csokorravalót mások mellett Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Tompos Kátya és Kálloy Molnár Péter előadásában, Hrutka Róbert zenekarának kíséretében és hangszerelésében. Varnus Xavér a 30-as évek filmslágereit szólaltatja meg orgonáján június 15-én.

Jegyek és hírlevél a netről

A www.poszt.hu oldalon minden kísérőrendezvényre vásárolható belépőjegy, s érdemes a hírlevélre is felíratkozni, hisz azon keresztül mindenről tájékozódhat az ember. Személyesen jegyelővétel a PNSZ Színház téri pénztárában lehetséges.
– A helyszíneket illetően kísérleti év lesz az idei – véli Stenczer Béla -, meglátjuk, miként működik e kétpólusosság. Ha egy-egy porszem bekerülne a gépezetbe, azért már előre elnézést kérek a közönségtől. Igyekszünk zökkenőmentesen lebonyolítani a fesztivált, amihez a jó időt is megrendeltük. POSZT-oljunk együtt júniusban!