„Pécs jól sáfárkodik a talentumaival”

A kulturális fővárosi beruházások egyik kulcsprojektje, a Zsolnay-negyed területén felújított Sikorski-ház ad otthont mostantól a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott Gyugyi-gyűjteménynek. A több mint hatszáz darabból álló, felbecsülhetetlen értékű műtárgy-együttesre az Egyesült Államokban élő, magyar származású mérnök-feltaláló, dr. Gyugyi László tett szert négy évtized alatt.

hirdetés

A köztársasági elnök, a kulturális államtitkár, a megyés püspök, a város és a megye országgyűlési, valamint helyi politikusai, a baranyai közélet, a művészeti és a tudományos élet jeles személyiségei, intézményvezetők jelenlétében adták át Pécs városának szeptember 1-jén Gyugyi László Zsolnay-gyűjteményét. A Zsolnay aranykora című kiállítás megnyitóján házigazdaként Páva Zsolt polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Minden tárgynak megvan a maga sorsa – mondta –, e nagyszerű műtárgyak 100-120 évvel ezelőtt születtek a Zsolnay-gyárban, majd szétszórattak a világ négy égtája felé, most pedig Gyugyi László jóvoltából hazatértek. Bízom benne, hogy a Sikorski-házban örökös otthonra találnak, és minden ide látogató pécsi és nem pécsi örömére szolgálnak majd.” A városvezető az EKF-év egyik legszebb fénypontjának nevezte e tárlatot, melynek műkincseit a jövő generációk számára meg kell őriznünk.

„Pécs jól sáfárkodik a talentumaival” – mondta avatóbeszédében Schmitt Pál köztársasági elnök. A kollekció először kerül így, a maga teljességében nagyközönség elé. Alapítója, Gyugyi László a Zsolnay-gyár hőskorában, 1870 és 1910 között készült, sok esetben immár egyedinek számító műtárgyakból hozta létre gyűjteményét, amely a Zsolnay Kulturális Negyedben felújított, s kifejezetten ezen alkotások bemutatására kialakított Sikorski-házban lelt most otthonra.

Köszöntőjében a köztársasági elnök méltatta a Zsolnay márkanév által képviselt értéket, melyet „magyar tehetséggel és magyar lélekből fakadó formavilággal” hoztak létre egykoron. Köszönetet mondott a gyűjtőnek, aki „jó szemmel, fáradhatatlan odaadással és nagy szeretettel” hozta létre e páratlan együttest. Schmitt Pál kiemelte: „Fontos, hogy e csodálatos mesterművek most közkinccsé válnak, és mai, igénytelenségre hajlamos világunkban a részletek fontosságát, a szépség kultuszát hirdetik.” Elismerését fejezte ki Pécs minden polgárának „azért az egészséges lokálpatriotizmusért, amellyel segítik városukat abban, hogy betölthesse nagyszerű küldetését, és kulturális fővárosa lehessen a több mint ötszázmillió lelket számláló Európai Uniónak.” Hisz e megtisztelő cím rendkívüli lehetőséget ad az értékek megmutatására. „Mától mindannyian gazdagabbak lettünk” – mondta az államfő.

Szőcs Géza, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Janus Pannonius és Csontváry életművéhez hasonlóan a Zsolnay-örökségre is méltán büszke a baranyai megyeszékhely, s nagy pillanatnak nevezte a napot, amikor születésük helyére érkeztek vissza e műtárgyak, melyek hosszú évtizedek odaadó gyűjtőmunkájával váltak a Gyugyi-gyűjtemény részévé.

A zömében a historikus és szecessziós korszakból származó alkotásokhoz az eladási ár feléért, 1,3 millió euróért jutott hozzá Pécs városa. A kollekció idén előzetes bejelentkezés után lesz látogatható, hisz a negyedben még zajlanak a beruházási munkálatok.

Az ünnepség zárásaként Páva Zsolt és Schmitt Pál felavatta Sikorski Tádé emléktábláját, melyet a Pécsi Lengyel Önkormányzat készíttetett, s alkotója K. Krawczun Halina keramikusművész. Itt a Zsolnay-család két leszármazottja is szót kapott. Sikorski Antónia egy családi festmény bemutatásával emlékezett a régi időkre. „Örökké hálás leszek azért a szép gyermekkorért, amit itt élhettünk meg, ebben a házban, és részt vehettünk a kerámiagyártás minden mozzanatában” – mondta. Zsolnay-Mattyasovszky Zsófia hangsúlyozta: „Ez a két család száz éven keresztül nagyon kevés vitával dolgozott itt együtt, s az eredmény látható, hisz e nagyszerű kerámiákban tárgyiasult az a komoly szellemi tőke és nagyon szorgalmas munka, ami a két családot egymás mellett tartotta.