„Terveim vannak, csak időm is legyen”

Baranyai tájak, itáliai emlékek, tópartok és erdők hangulata egyaránt tetten érhető Pandur József festményein, melyekből február 18-ig harminc alkotást vehet szemügyre, aki ellátogat a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központba, s végigsétál az intézmény földszinti folyosó-galériáján.

Galériáért klikk a képre!

Pandur József hetvenegy esztendősen is aktív, bár régi ,,sebességéből” visszavett egy kicsit. ,,Türelmetlen festő vagyok – mondja, ezért nem olajjal dolgozom, az én technikám az akvarell, a tempera, a pasztell, a kréta. Ha belelendülök a munkába, gyorsan jár a kezem.”

Életműve három területen teljesedik ki: elsősorban tanárnak tartja magát, ezért is vált meg nehezen a katedrától; a piktúra a második helyre szorul, művészettörténészként pedig számos cikk, tanulmány, s egy Rippl-Rónairól szóló könyv fűződik a nevéhez. Az általa 1970 óta vezetett Medgyessy Ferenc Művészeti Műhelyben máig nagy örömmel foglalkozik az ifjú alkotókkal.

Hetvenedik születésnapját bicsérdi életmű-tárlattal ünnepelte, mostani kiállítása ennél szűkebb válogatás: zömében az ezredforduló utáni időszak terméséből ad ízelítőt, de bemutat egy-két 60-as években készült, szívének kedves alkotást is. Halászbárkát, téli tavat, esti erdei tájat látunk képein, pécsi helyszíneket is szívesen választ témájául, s csipetnyi itáliai hangulatot is megragad egyik-másik festményén. Most bemutatott alkotásainak egy része pécsi műhelyében született, több darab azonban hazai művésztelepeken készült.

Méltatói kiemelik: Pandur József a klasszikus festészeti értékek őrzője, immár több mint négy évtizede. Posztimpresszionista stílusban fogalmazza meg ember és táj harmóniáját, csendéletet és portrét egyaránt szívesen fest. Tavaly pedagógiai tevékenységéért Apáczai Csere János-díjat, alkotói életművének elismeréseként a Baranya Megyei Önkormányzattól Művészeti díjat kapott.

– A Liszt-év apropóján érdekes kutatásba fogtam – meséli -, azt vizsgálom, hogy a képzőművészet miként hatott a zseniális komponista munkásságára. Izgalmas dokumentumokra leltem, köztük pécsi vonatkozású eseményekre is. Írásba valószínűleg nem foglalom őket, de az érdeklődőknek szívesen beszélek róla bármikor. Sok tervem van még, csak időm is legyen rá!

Hirdetés