110 éve született Victor Vasarely

Victor Vasarely kapcsán két jubileumot is ülünk az idén, így természetes, hogy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. sem maradhat ki események sorából, ezért felkarolta két civil pécsi szervezet együttműködésében létrejött, országos grafikai kiállítási programot.

A világhírű művész 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, a Munkácsy Mihály utca 19. szám alatt Vásárhelyi Győző néven. De életművéhez egy másik kerek évforduló is kapcsolódik: 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, és ugyanebben az évben avatták fel Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát, amely, mint épület, a képzőművészet és építészet szintézisének új formanyelvét valósította meg, de ezen túl az elemző vizuális kísérletezés nemzetközi műhelye is volt.

Az évforduló alkalmából 2016. augusztus 25. és szeptember 20. között Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkái és egy átfogó országos tervezőgrafikai kiállítás kerül megrendezésre Hommage à Vasarely címmel a Széchenyi téri Pécsi Galériában.

kepek-01
Árendás József tervezőgrafikus munkája

A tervezőgrafikai munkák Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek, amelynek pályázati követelménye volt olyan egyedi, az évfordulóra létrehozott 70×100-as nyomtatott papíralapú munkák létrehozása, amelyek eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz és/vagy a rendelkezésre álló korszerű technikák segítségével újragondolják alkotásaira jellemző vizuális elemeket és törvényszerűségeket.

A pályázatra közel 60 munka érkezett, amely széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek.

A kiállított művek között található – többek között – Árendás József, Balla Dóra, Baráth Ferenc, Brassai Szende /Románia/, Czakó Zsolt, Gerendy Jenő, Kulinyi István, Maczó Péter, Major Lajos /Párizs/, Molnár Gyula, Nádai Ferenc és Pinczehelyi Sándor munkája.

A kiállítás második része az Aix-en-Provence-i Vasarely Fondation és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofot Kft együttműködésében jött létre. Ennek keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból láthatunk mintegy 34 korabeli nyomatott, melyek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930 és 1939 között, de van közöttük az Air France és utazási irodák számára készült plakát és könyvborító-terv is.

Hirdetés