14 Zsolnay-műkincset kapott Pécs

Tizennégy Zsolnay-porcelánnal bővült a több mint 600 darabból álló Gyugyi-gyűjtemény a Zsolnay-negyedben. Szerdán az ünnepélyes eseményen a gyűjtő személyesen mutatta be az új darabokat a Sikorski-házban.

A Zsolnay-negyed egyik legimpozánsabb kiállítása a Sikorski-házban található, ez „A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény”. Gyugyi László mintegy 600 darabos magángyűjteménye a kultnegyed és az említett épület átalakítása után érkezett Pécsre. A gyűjtő most újabb felajánlást tett, 14 műtárgyat ajándékozott a városnak, amelyek között van cukortartó, korsó, tál és váza is. A legtöbb darab a historizmus korszakához kapcsolódik, de díszítésük különböző stílusjegyeket mutat.

A szerdai átadón Gyugyi László mindegyiket külön ismertette is a jelenlévőknek, bemutatta azok különlegességeit, díszítéseit, jellegzetes motívumait és stílusjegyeit.

zsolnay, gyugyi gyűjtemény, hl1
A gyűjtő minden új darabot részletesen bemutatott

Őri László, Pécs alpolgármestere szerint a Zsolnay-hagyaték, a Zsolnay-életmű és Zsolnay neve elválaszthatatlanul összefonódott Péccsel. Minden pécsinek kötelessége büszkének lenni erre, és gondozni, ápolni kell a hagyatékot, amely évről évre egyre csak bővül, mondta, majd megköszönte a felajánlást.

zsolnay, gyugyi gyűjtemény, hl2
Őri szerint minden pécsinek kötelessége ápolni a Zsolnay-hagyatékot

Elmondta, a legjobb helyre kerültek a darabok, hiszen a Gyugyi-gyűjtemény sikere töretlen, eddig több mint 200 000 látogatót vonzott az elmúlt évek alatt.

zsolnay galéria01
zsolnay galéria02
zsolnay galéria03
zsolnay galéria04
zsolnay galéria05
zsolnay galéria06
zsolnay galéria07
zsolnay galéria08
zsolnay galéria09
zsolnay galéria10
zsolnay galéria11
zsolnay galéria12

Az új darabok legjelentősebbike az 1900 és 1901 között szecessziós stílusban készült „Kagylóváza rákkal”, amely méretét és kivitelezését tekintve is egyedülálló műtárgy, s amelyet Párizsban szerzett be a gyűjtő. A váza kora egyik csúcsdarabjának számított.

zsolnay, gyugyi gyűjtemény, hl5
Gyugyi László és a “Kagylóváza rákkal”, a legértékesebb darab

A most átadott darabok júliustól láthatóak a kiállítás részeként.

Hirdetés