200 éve született Liszt Ferenc

A 200 éve született Liszt Ferenc életének egyik fontos jelszava volt, hogy a tehetség kötelez; e mondás eredetije – Genie oblige – a címe az emlékév finisében a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kincseiből most megjelent reprezentatív albumnak.


A százhúsz tárgyat bemutató kiadvány szerkesztője, Eckardt Mária Liszt-kutató a szombati könyvbemutatón elmondta, lényegesen több becses tárgy, kotta, könyv, oklevél van a központ birtokában az Andrássy úti Régi Zeneakadémián, ahol a zeneszerző-zongoravirtuóz-pedagógus nemcsak az általa alapított akadémia növendékeit oktatta, hanem ott volt utolsó budapesti lakása is.

A könyvbemutatón Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora rámutatott: az emlékmúzeum gazdagsága nem közismert, ezért is volt fontos, hogy a Helikon Kiadóval együttműködve, idén harmadszor jelenjen meg a figyelmet az intézményre irányító mű.

Nehéz volt a válogatás – jegyezte meg Eckhardt Mária, aki 1986, a múzeum újra nyitása óta dolgozik a házban, a közelmúltig igazgatóként. A hihetetlenül bőséges anyagból kollégáival – Domokos Zsuzsa jelenlegi igazgatóval és Kaczmarczyk Adrienne-nel úgy válogattak, hogy a dokumentumokból egy vázlatos kronológia, az életpálya teljessége bontakozzon ki.
“Csak olyan tárgyakat vettünk bele a kötetbe, amelyek a mi múzeumunk tulajdonában vannak” – hangsúlyozta Eckhardt Mária. – “Láthatók ugyan nálunk olyan festmények, egyéb relikviák, amelyek a Nemezeti Múzeum vagy a Szépművészeti birtokában vannak, csak kölcsönözzük őket tartós letétként, ezeket természetesen kihagytuk.”

Az egyes darabokhoz írt kommentárok adnak tájékoztatás arról, milyen korszakot idéz, amit láthatunk, valamelyest a történeti beágyazottságot is jelzik a szerkesztők. Számos ritkaság került az albumba, a második Liszt-gyermek a fiatalon elhunyt Daniel jutalomkönyvei például. Ezek arról tanúskodnak, milyen kitűnő tehetség és szorgalmas diák volt a fiú.

Szobrok, például a Galli alkotta porcelán mellportré is látható, továbbá a néma utazó zongora fotója.

Seckert színes grafikája, amely a zongoránál ülő Lisztet ábrázolja, ugyancsak a ritkán látható képek közül való. Mivel a zeneszerző idős korában költözött Budapestre, a hagyatéknak az a része, amely ezekből az utolsó esztendőkből való válogatás még gazdagabb, mint az első rész.

Liszt címeres utazótáskája is érdekesség, éppúgy, mint azok a díszes köszöntő levelek, amelyeket a zeneszerző 70. születésnapjára küldtek kollégái, a Zeneakadémia neves tanárai: Erkel, Gobbi Henrik, Ábrányi Kornél, Volkmann Róbert, illetve a hálás weimari polgárok.

A kötet Bartók Béla Lisztről szóló tudományos akadémiai székfoglaló előadásának fakszimiléjével zárul, jelezve a Genie oblige jelszó folyamatos érvényességét, a Zeneakadémia mindenkori nyitottságát a tehetség iránt.

Hirdetés