2000 éves időutazás lehet Pécsen

Egyre több turistát csalna a városba az a kilencszáz milliós fejlesztés, amely során Pécs belvárosát, a világörökségi helyszíneket, a látogatóközpontot bővítenék, korszerűsítenék, sőt, két olyan sírkamrát is megnyitnának a nagyközönség előtt, melyek korábban még nem voltak láthatóak.

Jelentősen átalakulhat a Szent István tér arculata az elkövetkező években. Már most is javában folynak a munkálatok a tér déli oldalán (Zárdatemplom), a Leőwey gimnázium pedig egy több száz milliós csinosításon esett át pár éve. Soron következő lehet az Ókeresztény Mauzóleum, mellette az Apáca utcai sírkamrák, kicsit északabbra pedig a Cella Septichora.

Ugyanis ezen a három nagy helyszínen terveznek nagyívű fejlesztéseket. Jövő év februárjában indulhatnának a munkálatok az előzetes ütemezés szerint, és két év áll a kivitelezők rendelkezésére, azaz 2020 januárjának végére a pécsiek birtokba vehetnék a megszépült és megújult világörökségi látogatóközpontot, amennyiben sikeres lesz a most beadott pályázat.

Az Apáca utcai házak udvara sok római sírkamrát rejt

Az ezekre szánt, mindent egybevetve kilencszáz milliós összeg teljes mértékben támogatásból érkezhet majd, önerőt nem kell hozzá biztosítania sem a pécsi önkormányzatnak, sem a világörökséget gondozó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek.

Tételesen: a Cella Septichorára fordítandó pénz lesz a legnagyobb, 455,5 millió forintból valósulhatna meg az itteni munka. Az Ókeresztény Mauzóleum 59,3, míg az Apáca utcai sírkamrák 19,5 millió forintot emésztenek fel. A fennmaradó összeg a restaurálástól kezdve a marketingtevékenységeken át a közüzemi munkálatokig mindent magába foglal.

A Cella Septichora látogatóközpont jelentősen bővül

A Cella Septichorát keleti irányban bővítenék jelentősen, 200 négyzetméteren kiállító- és foglalkoztató tér jöhet létre egy múzeumi shoppal. Számos interaktív programot is terveznek: 3D-mozi, „virtuális időkapszula” – izgalmasnak hangzik. Régészeti szempontból nagy attrakció lenne két már feltárt, de visszatemetett sírkamra újbóli megnyitása.

Az Ókeresztény Mauzóleum déli támfalát elbontanák, megnyitnák a Szent István tér felé. Egy kis lankás útvonallal lehetne megközelíteni a római kori emléket.

Az Ókeresztény Mauzóleum szemközti, déli támfala eltűnhet, kinyílhat a tér

Az Apáca utcában található, festett falú ikersírokat egybenyitják, és újra látogathatóvá teszik a projekt részeként. Ezen a helyszínen is interaktív foglalkozásokkal tennék színesebbé az élményt a turisták számára.

A pécsi ókeresztény temetők egyébként 2000-ben kerültek fel az Unesco listájára és váltak a világörökség részévé. A Cella Septichora látogatóközpontot 2006-ban adták át, az utóbbi években mintegy 32-33 ezren látogatták.

Az Ókeresztény Mauzóleumra 1975-ben találtak rá. A 4. század második felében épülhetett ez az országos viszonylatban is egyedülállóan nagy temetőkápolna. Egyre többen és többen, tavaly mintegy 17 ezren voltak kíváncsiak a Szent István téri romokra.

Az Apáca utcai téglából és kőből épült, festett falú sírokat 1968-ban tárták fel, a 4. század elejéről valók.

Hirdetés