12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút videó22 baranyai előadó vette fel közösen Rúzsa Magdi dalának karantén-verzióját

22 baranyai előadó vette fel közösen Rúzsa Magdi dalának karantén-verzióját

A megyénk zenei életének büszkeségeit felvonultató „karanténdal” megvalósítása Friskó Péter, művésznevén Fidó fejéből pattant ki. Megmozgatta nem kicsi, vérbeli zenészekből és énekesekből álló ismeretségi körét, majd végül huszonkét előadóval – Baranya SoulStars néven – valósították meg a csodás összeállítást. A Vigyázz a madárra című dalt Révész Sándor 1985-ben adta ki, majd 2006-ban Rúzsa Magdi dolgozta fel. 

A #maradjotthon-dal baranyai verziójának megálmodójaként és zenei producereként közreműködő Friskó Pétert lapunk a dalpremier utáni napon kereste meg, hogy az ötletről és a megvalósításról kérdezze.

– Hogy jött az ötlet?

– A közösségi oldalon jöttek szembe egymás után a „karanténdalok”, de a környékről semmit-senkit nem láttam, hallottam. Jött a szikra, hiszen munkámból adódóan rengeteg remek énekest ismerek, összeverbuváltam egy csapatot a chaten, feltettem a nagy kérdést. Volt, aki nem szeretett volna részt venni, volt, aki nem is reagált, de jócskán maradt kemény mag, ők viszont roppantul belelkesedtek.

– Szavazás alapján döntöttek a dalról. Miért pont erre esett a választás?

– Én speciel nem erre szavaztam. Az eredeti dal nem is fogott meg, de a Rúzsa Magdi-féle verzió már betalált rendesen. Ennek a dalnak nem kellett átírni a szövegét, se magyarra fordítani, abszolút aktuális, hovatovább pozitív töltete van. Át is jött, ahogy Pély Barna mondaná.

– Nehéz volt a felvételeket összegyűjteni ennyi résztvevőtől?

– Hát korbáccsal a kezemben feküdtem-keltem, rám hárult a diktátorszerep, a szövegeket is én osztottam szét. A felvétel formátum meg volt adva, ennek megfelelően 20 százalék abban is érkezett, de megoldódott minden.

– Miért volt fontos, hogy megszülessen ez az alkotás?

– Számomra nagyon fontos, talán ez a küldetésem, hogy a hátteret megmutassam a világnak. A mainstream nyomul, Pécsről mindenkinek ugyanaz a 3-4 előadó jut az eszébe. De hát mi is itt vagyunk, a zene, az éneklés szeretete ezen a szinten hiteles, őszinte, nem is szeretnénk iparszerűen űzni.

– Az üzenet még a klip elején nyilvánvalóvá válik, #maradjotthon. Miért volt fontos beállni baranyaiaknak is ez a „mozgalom” mögé?

– Ezt az időszakot, bármilyen nehéz, csak úgy lehet átvészelni, ha nem terheljük le ugrásszerűen az egészségügyet, az ott dolgozókat. Ez csak úgy lehetséges, ha otthon maradunk, nem találkozunk barátokkal, ismerősökkel. Az biztos, a pörgés után nehéz visszaállni. De csak így lehet.

Itt pedig a várva várt dal: 

Baranya SoulStars Projekt 2020 énekesek: Schrämpf Mária, Apaceller-Czigola Orsolya, Kálmán Kate, Pataki Violetta, Tamás Éva, Apaceller Péter, Figura Ede, Götz Attila, Lukács Dorottya, Matisa András, Varga Veronika, Huber Péter, Papp Fanni, Püspöki Péter, Papp Krisztina, Wéber Ąnita, Horváth Barnabás, Szendrő Szabolcs, Friskó Péter, Dányi Szilárd, Schnieder Márk, Papp Attila

Billentyűs hangszerek: Szendrő Szabolcs (Rouge Partyzenekar)

Gitárok, basszus, dobprogramozás, zenei rendező, hangfelvétel, keverés: Friskó Péter, FHT78 hangstúdió Pécs

Videoklip rendezés, vágás: Szkróbó Szabolcs


Korábban írtunk róla, hogy a Dzsászti Énekstúdió tanítványai szintén felvettek egy „karanténdalt”, mellyel vidámságot csempésznének otthon maradt közönségük napjaiba. A cikk IDE kattintva olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő