3 dolog, amit biztosan nem tudtál a legrózsaszínűbb pécsi helyről

Igazi pink varázsvilágot mutat be a Zsolnay Negyedben található Rózsaszín Zsolnay kiállítás. Winkler Barnabás gyűjtő több mint 1200 darabos tárlata a kezdeti időszakban készült Zsolnay használati tárgyakat tárja a látogatók elé. Filmbe illő, hol váratlan, hol szórakoztató fordulatok kísérték az egyedülálló gyűjtemény létrejöttét.

Kezdetek: keresztanya, ócskapiac, libamáj
Hogy is kezdődött? Winkler Barnabásra maradt szeretett keresztanyja ingóságai közül egy rózsaszín boroskancsó, ami szerény és kissé hibás külseje miatt egy örökösnek sem kellett, de Barnabás mégsem tudta ott hagyni.

A kopott boroskancsó megtartása után másfél évvel a véletlen egy vidéki város ócskapiacán egy újabb rózsaszín edényt sodort az útjába, amit a már meglévő mellé társul megvásárolt. Hazavitte, mert a régiséges elmondta, ez egy korai Zsolnay használati tárgy, igazolja a fenekén a benyomott jel: ZSOLNAY PÉCS.

A történések ezzel a második edény családba fogadásával váratlanul felgyorsult. Kisvártatva Barnabás egyik munkatársnője véletlenül, vagy a sors közbenjárására egy rózsaszín zsírosbödön társaságában érkezett hozzájuk vendégségbe. A „köcsög” kiürült, a benne megbúvó libamáj jóízű lakmározás közben szinte észrevétlenül elfogyott. Icus, a barát, a polcon meghúzódó másik két pink mellé tette a kiürült bödönt, és az edény nélkül, egyedül, de jókedvűen indult haza. Maga mögött hagyta ugyan az általa is kedvelt régiséget, de visszafordíthatatlanul útjára indította Barnabásban a napjainkig sem múló gyűjtő szenvedélyt.

Szerelmi háromszög a vázán
Évekkel később Winkler Barnabás egy bécsi utazása során felkereste a Flohmarkt-ot. Hajnalban ért ki az árusok közé, és a sorok között barangolva csakhamar talált egy érdekes rózsaszínt. Az eladó nem tudott semmit a tárgy eredetéről, hiszen védjegyet nem ütöttek bele. Azonban Barnabás családi meséből ismerte a furcsa alakú kancsó történetét, így kétséget kizárólag tudta, hogy ez egy pécsi pink. A Zsolnay utódok elmondásai alapján ez az igen különleges hármas váza egy a családi békét megzavaró románc idején készült, utalva arra, hogy annak a kapcsolatnak, melyet ábrázolni kívánt, három szereplője is volt?! A hármas váza a kiállítás 10. vitrinjének 4. polcán látható.

Az afrikai tárgyak között megbújó Zsolnay
A giliszta formájú fogóval ellátott bögre vásárlása egy véletlennek köszönhető. Winkler Barnabás tudatosan kereste a régiségkereskedők üzleteit itthon és külföldön egyaránt. Egy alkalommal azonban csak az eső elől menekült egy régiségboltba, Brüsszelben, ahol kizárólag Afrikából származó régiségeket kínáltak. Amíg várakozott, körbenézett. Az egyik sarokban, elkülönítve érdekes tárgyakat pillantott meg, olyanokat, amelyek ebbe a boltba nem illettek. Köztük egy rózsaszín bögrét, amely rögtön elárulta, hogy ez egy rózsaszín Zsolnay. A tulajdonos elmondta, hogy az egy felszámolt üzlet néhány megmaradt darabja, őt ezek nemigen érdeklik. Így Barnabás örömére az ár sem volt a bolt többi szinte megfizethetetlen tárgyához igazodó. Az Afrikából származó eladó is megnyugodott, hogy az oda nem illő bögre végre kikerült a boltjából. A kalandosan Pécsre került tárgy a kiállításon a 15. vitrin, 4. polcán látható.

(x)

Hirdetés