40 éves a nemzetiségi televíziózás Pécsett

Az „Unser Bildschirm” magyarországi német nemzetiségi televízióműsor idestova 40 éve tájékoztatja a magyarországi német nemzetiségi érdeklődőket a népcsoportot érintő hírekről. Az első adást 1978 augusztusában sugározták a Magyar Televízió pécsi körzeti stúdiójából. Akkor még a szerb-horvát nemzetiségi adással, a Naš Ekrannal együtt. 

1978. augusztus 16-án jelent meg első alkalommal a Magyar Televízió képernyőjén az Unser Bildschirm felirat. A műsor azóta sok változáson ment keresztül, de az eredeti célkitűzés mit sem változott: egy televízióműsor készítése a magyarországi németeknek, a magyarországi németekről, a magyarországi németek közreműködésével. A műsor a nemzetiség ünnep- és hétköznapjait, a nemzetiségi politikát, kultúrát, történelmet, oktatást, az anyaországokkal való kapcsolatokat, a két kultúrában való nevelkedés előnyeit és következményeit kívánja bemutatni.

Többek között ilyen is volt a főcím

– A magyarországi németek, csakúgy mint más nemzetiségek, szeretnek jelet hagyni, jelet adni, közölni valamit múltjukról, jelenükről, aktuális tevékenységeikről, gondjaikról, szeretnének egymásnak valamit üzenni, mondani, egymásról hallani, ezáltal egy kicsit identitásukban erősödni, közösségre találni, a közösséghez tartozást újra és újra átérezni. Ehhez jó eszköz a televízió – mondta az Under Bildschirm pécsi műsorvezetője Gerner Éva, aki 34 éve dolgozik a szerkesztőségben, és akinek neve, arca és hangja elválaszthatatlanul összekapcsolódott a műsorral. Nemrég beszámoltunk róla, hogy munkáját egy rangos díjjal is elismerték.

Az elmúlt 40 évet ünnepelték a műsorkészítők és egybegyűltek január 31-én a pécsi Lenau Házban
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét