Hirdetés

A világhírű kerámiáiról ismert Zsolnay család nyughelye, a díszes Zsolnay Mauzóleum misztikus pompája sokak fantáziáját megragadja. A Zsolnay Kulturális Negyed szomszédságában álló látnivalót a „pécsi Pantheon”-nak is nevezik. Számos legenda övezi, néhány izgalmas, kevésbé ismert érdekességnek jártunk utána.

Mi az eredete?

A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette a gyárral határos dombon. Itt nyugszik Zsolnay Vilmos, a felesége és Miklós fiuk. A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában, káprázatos eozin szarkofággal és 32 koporsófülkével.

Oroszlánok – hányan és melyik az eredeti?

A Mauzóleumhoz felvezető sétányon 42 méltóságteljes pirogránit oroszlánszobor készíti fel a látogatókat az emelkedett hangulatra. A 42 eredeti oroszlánból mára már csak kettő látható itt, a többit a rekonstrukció során készítették el az eredeti mintát követve. Ez a két oroszlán pedig – a kaputól a Mauzóleum felé haladva – bal oldalt, fentről a második és a harmadik lépcsőn fekszik.

Egyetlen hiba, mert tökéleteset csak Isten alkothat

A Mauzóleumba lépve az 5. koszorútartótól balra található egy csempe, ami fordítva lett betéve, így nem követi az épület szőnyegmintáját. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy véletlen hiba, valószínűbb azonban, hogy egy ilyen nagy jelentőséggel bíró épületnél a munkások nem engedhettek meg maguknak ilyen baklövést. Ezért feltételezhető, hogy az arab szőnyegkészítőkhöz hasonlóan – akik az utolsó centimétereken vétenek egy hibát, hiszen csak Isten lehet tökéletes – a Zsolnay-gyárban sem végezhettek a munkások tökéletes munkát, mert csak Isten alkothat tökéleteset.

Miben hasonlít Napóleon sírjához?

A kápolna közepén található nyíláson át a sírboltba lehet letekinteni, amelynek közepén Zsolnay Vilmos eozin szarkofágja áll. Ez az építészeti elrendezés Napóleon párizsi sírjáéval azonos, a fentről lenézők fejet hajtanak az elhunyt előtt, míg a kriptában állók felnéznek a pár lépcsővel megemelt szarkofágra. Aki itt időz, önkéntelenül is megadja a tiszteletet az itt nyugvóknak.

Szimbólumok és misztikum

Az épület kör alakja a végtelenséget szimbolizálja. A korinthoszi oszlopfőkkel, szárnyas angyalfejekkel és griff vízköpőkkel igazán misztikus hangulatot áraszt. A gyönyörű csempeburkolat, a mennyezeten látható őrangyalok, a félgömbkupolát borító sötétzöld majolikamázas cserepek és a díszes üvegablakok mind hozzájárulnak az egyedülálló látványhoz. A kápolnában eozin oltárt és örökmécsest helyeztek el. Az oltáron Krisztus áldó alakja áll, plasztikai megformálását, szépségét az eozin különleges színhatása fokozza. A mauzóleum belső kupoláján a kék ég, kerubok és aranyló csillagok vigyázzák a halottak álmát.

+1: A sokak által ismert legenda:

A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulókor, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Akár hiszünk a legendának, akár nem, annyi bizonyos, hogy a Mauzóleum ablaka valóban ennek megfelelően lett tájolva és a napfény páratlan fényjátékot kelt életre az egyébként is színpompás térben.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét