60 éves a Pécsi Balett!

Velük indult a Pécsi Balett

1961. január 3-án tartotta első bemutató előadását a Pécsi Balett BALETTEST 1961 címmel a Pécsi Nemzeti Színházban – írták a társulat lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Eck Imre három koreográfiájával mutatkozott be akkor a társulat: Az iszonyat balladája Szokolay Sándor zeneművére, a Változatok egy találkozásra Vujicsics Tihamér, a Concerto a szivárvány színeire Hidas Frigyes muzsikájára készült.

Az Esti Pécsi Naplóban így írt Bertha Bulcsú 1961. január 5-én a bemutatóról: “Tegnap este, több hónapos készülődés után bemutatkozott Eck Imre balettegyüttese. Az első képeknek döbbenetes hatása volt, Szokolay Sándor első akkordjai, a három Csukaszürke mozgása meghatározta az új magyar balett tartalmát, eszmeiségét, művészi színvonalát. Pillanatok alatt megteremtették a bemutató, de egyben a korszerű balett légkörét is. Eck Imre koreográfiája nem a látványt helyezte előtérbe, hanem a gondolati tartalmat. (…) Kiemelkedő volt Bretus Mária, Eck Imre, Tóth Sándor és Árva Eszter szereplése. Igazán nagy tehetségnek Bretus Mária és Tóth Sándor ígérkezik, akik nemcsak mozgásukkal, hanem arcjátékukkal is sokat ki tudtak fejezni. De emlékezetes marad Fodor Antal, Fülöp Zoltán, Esztergályos Cecília, Veöreös Boldizsár és Uhrik Dóra szereplése is. A korszerű balett sikert aratott Pécsett.”

Bretus Mária a Concerto a szivárvány színeire előadásán

A jelenlegi társulat szeretettel és tisztelettel ápolja az elmúlt 6 évtized hagyatékát, szívükben őrzik az egykori tagok, alkotók, közreműködők, valamint az elhunytak emlékét. Régóta készülnek a jubileumi évre. A járványhelyzet viszontagságaival dacolva, folyamatosan újraterveznek, hogy a Pécsi Balett nevéhez méltó módon ünnepeljék meg e korszakalkotó együttes születésének évfordulóját és az elmúlt 60 év sikereit, történelmüket.

Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása. A tánc a pillanat művészete, ezért különösen nagy boldogság, hogy immár 60 éve prosperál hazánk első modern balett együttese. Tánctörténeti érdekesség Uhrik Teodóra pályája, aki alapító tagként, jelenleg ügyvezetőként – mint egy szimbolikus híd – összeköti a múltat a jelennel.

A fogoly: Árva Eszter, első csukaszürke: Eck Imre, második csukaszürke: Bretus Mária, harmadik csukaszürke: Tóth Sándor

2021 tavaszára a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatásával számos programmal készül a Pécsi Balett. Március végén egy jubileumi gálaest keretében mutatják be Az iszonyat balladáját, teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával. Az est második részében vetítik le először a Több mint balett című filmet, melyet a Pécsi Balettről készített a Filming in Pécs csapata. Ugyancsak pécsi művészek bevonásával készül egy jubileumi kiadvány, továbbá tervben van egy nagyszabású bemutató Vasarely címmel, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpa szervezésében valósul meg. 2021 őszén a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutatják be az Ádám és Éva című balettet. Vincze Balázs az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezető meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a jubileumi év produkcióit ő álmodja majd színpadra rendezőként, illetve rendező-koreográfusként.

Optimális esetben a régi tagokkal és a pécsi táncrajongókkal együtt ünnepelnek majd a Pécsi Nemzeti Színházban, illetve a Müpában. Ha a járványhelyzet nem engedi, akkor online, illetve ősszel valósítják meg a programokat. Az biztos, hogy semmi sem marad el, mert ünnepi pillanatokra most különösen nagy szüksége van mindenkinek.

Változatok egy találkozásra, a lány: Árva Eszter

Hirdetés