12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapArt7x75: hetvenöt éves grafikusművészek plakátkiállítása nyílik meg Pécsen

7×75: hetvenöt éves grafikusművészek plakátkiállítása nyílik meg Pécsen

Plakátok/Posters 7×75 címmel nyílik meg május 20-án a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítása, amelyen 75 éves grafikusművészek alkotásait tekinthetjük meg.

Mint írja a ZSÖK programajánló közleményében, különös véletlen, hogy a magyar plakátművészet kiemelkedő alakjai közül hatan – Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor – épp az idén töltik be 75. életévüket, és ugyancsak most lenne 75 éves a 2014-ben elhunyt Helényi Tibor is, akire a kiállításon bemutatott munkáival emlékeznek.

A művészek a mai napig aktívan alkotnak.

Egész életművük és a kiállításon bemutatott munkáik is kiváló példái a plakátművészet halhatatlanságának és korszerűségének. A plakát populáris műfaj: folyamatosan szem előtt van, üzen. A jó plakát figyelemfelhívó, szellemes, kevés eszközzel mond el „mindent”.

Az m21 Galériában helyet kapó kiállításon több mint 75 alkotás látható, a tematika igen sokszínű. Árendás József és Baráth Ferenc a színházi plakátjaikról a legismertebbek, Molnár Gyula műveit sokszor maró kriticizmus jellemzi, míg Helényi Tibor olyan jelenetős filmek magyarországi bemutatójának a plakátjait tervezte, mint például a Csillagok háborúja-trilógia, a Ben-Hur vagy A nyolcadik utas: a Halál.

Az izgalmas tárlattal a Pécsi Galéria Plakátok/Posters kiállítás-sorozata is méltó folytatásra talál.

A kiállítást május 21-től július 18-ig nézhetjük meg a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő