10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKoncert90 koncertje lesz a pécsi zenekarnak!

90 koncertje lesz a pécsi zenekarnak!

Nem akármilyen évadra készül a Pannon Filharmonikusok: az Energiaáramlás/Energy Flow! szlogennel felvértezett 2017/2018-as évad az előzőekhez hasonlóan virtuóz darabokkal, világhírű vendég- és rezidens zeneművészekkel, karmesterekkel várja a komolyzene kedvelőit. Az évad fő támogatója idén az E.ON Hungária – a szlogen rájuk is utal.

Igazi csemegékkel készül idén is a Pannon Filharmonikusok – ebben az évadban, az előzőekhez hasonlóan, megannyi különleges hangverseny, koncertsorozat, program várja a komolyzene szerelmeseit.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az idényt megnyitó sajtótájékoztatón kedden elmondta, a város számára mindig is fontos volt a Pannon Filharmonikusok, és ez nem fog változni a jövőben sem.

– Pécsett divat lett a komolyzenei koncertekre járás, ebben nagy szerepe van mind az együttesnek, mind a Kodály Központnak, ami amellett, hogy nemzetközileg is elismert hangversenyterem, újabb és újabb inspirációt jelent a fellépő művészeknek és zenekaroknak egyaránt – nyilatkozta.

A polgármester szerint a zenekar olyan ügyet szolgál, ami szavakba aligha önthető. Fennállásuk óta minden évben feljebb és feljebb tették a lécet, egy kis „vidéki” zenekarból minőségi, határokon túl is ismert együttes vált.

Páva Zsolt szerint egy szavakba nem önthető ügyet szolgál a zenekar

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója röviden ismertette a „felhozatalt”. Tillai Aurél Kossuth-díjas zeneszerző Reformáció kantátájának ősbemutatójával és Anton Bruckner negyedik szimfóniájával, Bogányi Tibor vezényletével kezdi meg az új évadot csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 90 nagyzenekari hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2017/2018-es szezonban.

Három alkalmas sorozattal emlékezik a zenekar Kocsis Zoltánra, a Pannon Filharmonikusok rezidens karmesterére, egy éves kihagyás után újraindul a Segítség, komolyzene! című fiataloknak szóló koncertsorozat, immár a #NoBabel jelige alatt.

Folytatódnak a vendégszereplések is Európában: négy napra Londonba fognak repülni a zenészek, de meghívást kaptak Varasdra is, ahol egy barokk komolyzenei fesztiválon fognak zenélni.

Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere szerint az együttes jelenleg a csúcson van, a legjobb formában készülnek az évad eseményeire.

– Minden évben jobbak és jobbak lettünk, most viszont egy olyan belső energia is jelen van a zenészekben, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nehezebbnél nehezebb műveket is világszínvonalon tudják előadni.

Úgy fogalmazott, a zenészekben lévő energia, tűz, találkozik a karmesterben élő energiával, és ezt az együttes hullámzást érzi meg a közönség is az előadás közben, ettől vibrál az egész koncertterem. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az évad szlogenje az „Energiaáramlás” lett.

A „kis” programfüzet 147 oldalas idén

Ami a Filharmonikusokat illeti, nem csupán a belső „energiaáramlásról” szólhatunk, mikor az évadról van szó, hiszen a 2017/2018-as évad főtámogatója, és az együttes budapesti, MüPa-beli koncertsorozatának névadója az E.ON Hungária.

A sajtótájékoztatón szó esett még a Pannon Filharmonikusok–Pécs Nonprofit Kft.-nek a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-be történő várható beolvadásáról is, ennek anyagi, támogatásbeli várható következményeiről. Újságírói kérdésre Horváth Zsolt elmondta, a tervezett lépésnek nem lesz hatása az együttes költségvetésére, hiszen egészen 2025-ig, nyolc évre előre rögzítettek az államháztartásból érkező támogatások. Emellett Pécs városának vállalása és támogatási intenzitása is több éves ütemezésben előre látható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő