Megtalálták az elveszettnek hitt David Bowie-felvételt

Elveszettnek hitt David Bowie-felvétel került elő egy nyugdíjas operatőr gyűjteményéből.


A 69 esztendős John Henshall közreműködött annak az 1973-as felvételnek az elkészítésében, amelyen Bowie a Top of the Pops programban a Jean Genie című számot énekli – közölte a BBC online hírszolgáltató.

Az egykori kameraman a napokban, a Brit Filmintézet egy rendezvényén beszélt a felvétel keletkezéséről, és egyúttal le is vetítette azokat a képsorokat, amelyeket senki sem láthatott 1973 januárja óta.

Az operatőr annak idején, a szám rögzítése után kért egy példányt a felvételből a producerektől. Mint most elárulta, nem tudott arról, hogy a BBC letörölte az eredetit. “Évekig kutattak utána, hátha valaki felvette egy szupernyolcas kamerával a képernyőről, mert akkor még nem volt VHS” – idézte a kameramant a bbc.co.uk.

Bevallása szerint eszébe sem jutott, hogy valaki hiányolja, csak azért tartotta meg a szalagot, mert halszem politikával vette fel, az egyik képsoron maga is megjelent a háttérben.

A Jean Genie-t 1973. január 3-án rögzítették, és a következő nap ment először és utoljára adásba. Mikor Henshall a közelmúltban rájött, hogy mekkora kincs van a birtokában, megkereste vele az illetékeseket.
A BBC4 jövőre tervezi a ritka felvétel bemutatását.