A bábos világ fővárosa Pécs egy hétig

Augusztus 23. és 28. között egy héten át Pécs a bábos világ fővárosává lesz: hat külföldi és nyolc magyar társulat verseng a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál díjaiért, a szabadtéri vásári előadások pedig az európai tradicionális bábjátékból adnak ízelítőt.

1969-ben indult a Felnőttbábfesztiválok sora, mely a Kós Lajos alapította Bóbita Bábszínház hazai és nemzetközi elismerésének, illetve a folyamatosan gyarapodó külföldi kapcsolatainak köszönhetően nemzetköziként indult, és az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) hivatalos fesztiváljaként jött létre. A Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon 40 éves története során 30 ország 100 társulata lépett fel.

A 2010-es XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál bekerült Pécs hivatalos, kiemelt Európai Kulturális Főváros programsorozatába, mely így méltó körülmények között, „világfesztivál” jelleggel és nívóval valósulhat meg. A Fesztivált a Pécsi Nemzetközi Báb-és Utcaszínházi Fesztivál Alapítvány és a Bóbita Bábszínház szervezi a Magyar UNIMA Központ és a Magyar Bábművészek Szövetsége védnökségével.

A háromévenkénti Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál egyik különlegességét – a nevéből adódóan – „felnőtt” jellege adja, mert gyakran a bábszínházat csak gyerekműfajnak tekintik. A szervezők a világ több fesztiválközpontjával állnak kapcsolatban: Magdeburg, Bielso-Biala, Charleville-Meziéres, Lahora, Gent, Chrudim…

A fesztivál komoly segítséget jelentett és jelent most is a hazai bábművészetnek a nemzetközi bábos élet megismerésében, valamint bemutatkozási lehetőséget a külföldi szakemberek és impresszáriók előtt. A fesztivál rangját emeli az elismert nemzetközi szakemberekből álló zsűri jelenléte és díjai.

A Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál történetének egyik leggazdagabb, legváltozatosabb műsorát kínálja az érdeklődőknek: a 6 díszelőadás között lesz kuriózumnak számító vízi bábszínház Vietnámból, és mai modern produkció is.

A Felnőttbábfesztiválon díszvendégként meghívott előadások mellé dr. Kékesi Kun Árpád, a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszékének vezetője választotta a versenyprogramba a felnőtteknek szóló előadásokat: a versenyprogramban 14 előadás közül 6 külföldi és 8 magyar társulat verseng a díjakért. Dr. Kékesi Kun több mint hatvan előadást tekintett meg a döntése előtt, elmondása szerint a választása nem a legkidolgozottabb, legcsiszoltabb produkciókra esett, hanem a karaktereseket, a szellemi-érzéki izgalmat kiváltókat hívta meg Pécsre.

A rendezvény a pécsi utcákra is életet visz: a szabadtéri vásári előadások az európai tradicionális bábjátékból adnak különleges ízelítőt: a nemzetközi vásári bábjátékosok találkozóján a legjobb hazai „Vitéz László” előadások mellett a közönség láthatja a török Karagöz, az angol Punch, és az olasz Pulcinella történeteit is nagyrészt szabadtéri, utcai helyszíneken. A meghívott szabadtéri, utcai előadások mellett bábkiállítások, szakmai beszélgetések, workshopok is találhatók a programban.

A Felnőttbábfesztivál keretében több érdekes kiállítás jön létre: a Pécsi Kisgalériában – „Egy mindenkit visz” – 12 város, 12 bábszínház című bábkiállítás nyílik Magyarország 12 vidéki hivatásos bábszínházainak bábjaiból. Természetesen a kiállítás nem adhat teljes képet a magyar bábszínházakról, de megfelelő tájékozódási pontot nyújthat a magyar bábművészet jelenlegi működéséről, irányairól. Emellett indonéz bábkiállítás nyílt augusztus 17-én a Parti Galériában “Wayang, az ősi jávai báb árnyjáték” címmel az indonéz nagykövetség bábgyűjteményéből.

A Felnőttbábfesztivál gazdag szakmai programokban is, így sor kerül majd Cengiz Özek bábbemutatójára, aki a török hagyományos árnyjáték technikáját demonstrálja, valamint az Oszakai Nemzeti Bunraku Színház a japán hagyományos bábtechnikát mutatja meg. A Fesztivál ideje alatt szakmai beszélgetések zajlanak majd a Pécsi Művészetek- és Irodalom Házában délelőttönként, ahol az előző nap látott előadásokat értékelik, illetve vitákat folytatnak a bábművészet jelenlegi helyzetéről.

A Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál utolsó előadása augusztus 28-án a Kossuth-díjas Kemény Henrik Vitéz Lászlója lesz. Vitéz László alakja a közép-európai marionettfigurák hagyományából vált hungarikummá. Bizton számíthatunk Vitéz Lászlóra ez alkalommal is, jól bevált fegyverével, a palacsintasütővel elpáholja majd az ördög fenekét.

Hirdetés