11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA barátság tisztelete - filmajánló

A barátság tisztelete – filmajánló

Csütörtökön este fél nyolckor az Uránia Filmszínházban a Halál Sugárút című feliratos, koprodukciós drámát vetítik.

Az egyéves alkotás – eredeti címén Route Irish – egyszerre krimi- és háborúellenes film, emberi kapcsolatokban kutató dráma és a véres valóság dokumentációja. Ken Loach angol rendező Arany Pálma-díjas műve megosztotta a nézőket.

A történet elején Fergus, a volt katona éppen barátja és társa temetésére utazik – Frankie bomba áldozata lett Irakban. Ám Fergus nem hisz a véletlenben: barátja a halála előtti napokban üzeneteket hagyott a telefonján. A temetésen kap egy mobilt, amelyen katonai brutalitásról szóló felvételeket talál. Fergus és Frankie özvegye, Rachel nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi történt valójában a Közel-Keleten.

Érdekesség, hogy az alaptörténet egy iraki veterántól származik, aki élőben látta az iraki biztonsági cégek munkáját. A film egyúttal emléket állít annak a tizenhét civil áldozatnak, akik egy biztonsági társaság tévedése miatt haltak meg.

A kritikák szerint a film az európai steril dramaturgia és az amerikai hatásvadászat közti határvonalon mozog. A Halál Sugárút az emberhez és háborúhoz kapcsolódó érzelmek egész tárházát vonultatja fel – mindenből annyit, amennyi szükséges.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő