11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaA Bóbita Bábszínház bábjaival találkozhatunk!

A Bóbita Bábszínház bábjaival találkozhatunk!

Izgalmas bemutatókkal indítja az újévet a pécsi Bóbita Bábszínház, érdemes már most előre átböngészni ezeket a premiereket, mert bizony nem csak az apróságoknak szólnak, hanem a valamivel idősebb korosztálynak is, a gyerekek szüleiről nem is beszélve! Mutatjuk is a bábszínház legújabb darabjait, és ajánlunk egy hiánypótló kiállítást is, melyen a színház bábkészítőinek legjobb munkáival találkozhatunk!

Sárkányölő Sebestyén 

Január 11., 16.00 – Kós Lajos terem

A KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös – 4 éves kor feletti gyermekeknek szóló – előadásában Sárkányölő Sebestyén, a szegénylegényből lett hős története elevenedik meg a bábszínpadon Czéh Dániel és Markó-Valentyik Anna előadásában, Boráros Milada rendezésében (a darabot Markó Róbert írta).

Irány a bábszínház!

A sárkányölő hősről szóló 50 perces mese azokról az időkről ad remek képet, amikor a szerencsét próbáló vitézek nemcsak mágikus képességekkel rendelkeztek, hanem ismerték annak módját is, miként kerülhetnek kapcsolatba a táltosokkal, a tanácsot adó öregasszonyokkal és az ősz öregemberekkel, akiktől mindig segítséget kaptak küldetésük teljesítéséhez.

Ideje a meghalásnak

Január 13., 17.00 – Kós Lajos terem

A bábszínház egy többszörös fesztiváldíjas vendégelőadással is készül januárban, mely súlyos témát boncolgat, épp ezért 14 éven felülieknek ajánlott.

Ideje a meghalásnak – egy különleges darab, nem épp gyerekeknek

A megannyi díjjal kitüntetett Ladányi Andrea által rendezett és koreografált Ideje a meghalásnak nem más, mint 50 percnyi megrázó erejű előadás a drámai színház, a táncművészet és a bábszínház határán, az elkerülhetetlen halálról, Polcz Alaine szövegei nyomán, többek között Karády Katalin és Bródy Tamás dalaival. A színpadon egyetlen művész, a Junior Prima-díjas Markó-Valentyik Anna lesz, és egy 80 éves báb.

Ki lakik az asztal alatt? 

Január 25., 10.00 – Kamaraterem

A következő dolgok leginkább az apróságok kedvenc dolgai: asztal alá beköltözni, ott házikót, bunkert építeni, esetleg finomságokat sütni-főzni, kincseket keresni. A bábszínház 3 éves kor alatti picúroknak szóló darabja ezt a világot teremti meg, és persze mindazt, ami az asztal alatti birodalmakon túl is létezik.

Ki lakik az asztal alatt?

A csecsemőszínházi – és második felében interaktív, közös játékká váló – 50 perces előadást a díjnyertes Kocsis Rozi rendezi, Balog Zita Mária és Arató Máté „főszereplésével”.

Találkozás a Bóbita bábjaival

A bemutatók mellett a Bóbita Bábszínházban január 11-től egy hiánypótló kiállítás is megnyitja kapuit, melynek keretében a teátrum két bábkészítőjének munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők.

A bábszínház bábjait is láthatjuk a kiállításon

Bódiné Kövecses Anna és Nagy Kovács Géza, a Bóbita Bábszínház bábkészítői és tervezői több mint 30 éve kezdték pályájukat, számtalan előadás bábjait köszönheti nekik a Bóbita, de több magyarországi és határon túli magyar bábszínház, független bábtársulat és drámai színház is hívta már meg őket alkotóként az elmúlt évtizedekben. Közös életmű-kiállításukra legkedvesebb alkotásaikból válogattak, kár lenne kihagyni! A tárlat május 2-ig lesz látogatható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő