A Diótörő jelmezei

Minden idők legnépszerűbb meséjének balettváltozatát, Csajkovszkij klasszikusát mutatja be a Pécsi Balett november 30-án szombaton este 19.00 órakor a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Az időzítés nem véletlen, hiszen Marika és a Diótörő herceg csodás karácsonyi meséje igazán ünnepivé varázsolja az adventi várakozás időszakát. A premier előtt ismét egy-két érdekesség a darab látványvilágáról. 

Jelmez és díszlet egy nagy egység

Rományi Nóra, jelmeztervező és Rózsa István, díszlettervező szoros együttműködésben álmodták meg a pécsi Diótörő nagyszabású és impozáns színpadképét.

– Igazán jó volt a közös munka, nagyon sokszor találkoztunk tavasz óta, amikor elkezdődött a tervezési folyamat. Vincze Balázzsal, a Pécsi Balett igazgatójával is gyakran leültünk, hogy átbeszéljük a gondolatainkat. Vannak például olyan jelképek, amik az egész darabon, a jelmezen és a díszleten is végigvonulnak. Ilyen például az aranydió, a bagolyszem, és a karácsony idillikus, cukros világa – mondja Rományi Nóra.

A balett alkotói az eredeti E.T.A. Hofmann meséhez nyúltak vissza. A tervezők pedig Csajkovszkij zenéjéből nyerték az ihletet.

IMG_7626

Karácsonyfa, ami megnő a színpadon

Rózsa Istvánnak nem volt könnyű dolga a díszlet megtervezésével. Balett lévén ugyanis gondolnia kellett a táncosokra is.

– Igencsak vissza kellett fognom magam, nem csak anyagi értelemben, de a hely szűkössége miatt is. Az előadás fantáziavilága és meseszerűsége még több hátteret elbírt volna, de a koreográfia miatt nem zsúfolhattuk tele a színpadot.

A látvány mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy minél gyorsabban megoldható legyen a képek változása. Ennek ellenére van néhány monumentális elem, például a karácsonyfa, ami a közönség szeme láttára nő majd meg a színpadon. De hogy hogyan, az legyen meglepetés!

Az Egérkirály (Koncz Péter) és alattvalói

A táncosoknak könnyű, praktikus jelmezt kellett kitalálni, amiben könnyedén mozognak és amiben szépen látszanak a kecses mozdulatok. Az egereknek két maskarájuk is van, egy hófehér és egy szürke (az, hogy melyiket mikor viselik, legyen meglepetés).

Mindkét jelmezhez tartozik egy-egy egér fejdísz, ami textillel bevont, könnyű műanyagból készült, így szintén nem zavaró tánc közben.

Diótörő

 

diótörő4

Drosselmeyer (Dóri István)

A jelmeztervezők általában csak terveznek és a munkafolyamatot koordinálják. Ám Rományi Nóra kivétel, ő szívesen végez kisebb munkákat a jelmezeken, a Diótörőnél  saját kezűleg  festette meg a bagolyszemeket a varázsló köpenyén.

Diótörő

A hópelyhek és a jegesmedve

A jégbirodalomban szállingózó hópelyhek jelmeze valóban emlékeztet a hókristályok szerkezetére. Egyberészes ruhájuk alja hat cikkelyre bomlik szét, szélüket halványkék anyag díszíti. A darabban igazi különlegességnek számít a hatalmas jegesmedve, ami a díszlettervező legjobb tudomása szerint egyetlen Diótörő feldolgozásban sem jelenik meg.

diótörő8

diótörő10

Marika és a Diótörő (Sárosác Mínea és Tuboly Szilárd)

A szerelmespár közötti viszonyt jól ábrázolják a jelmezek is. Marika fehér hálóingére akkor kap egy – a herceggé változott Diótörő ruhájához színben és stílusban harmonizáló – mellényt, mikor a fiatalok már egy párt alkotnak.

diótörő3

IMG_7473

Marika és a daliás herceg ebben az arany dióban utazza át a birodalmat.

diótörő1

A darabban nem csak a hópelyheket személyesítik meg, édes csokidíszek és ajándékcsomagok is feltűnnek a színpadon.

diótörő6

 

[note note_color=”#3485da” text_color=”#f6efef”]Közös fadíszítés előadás előtt

A gyerekek egy aranydióba rejtve fogadalmaikat, jó cselekedeteiket felakaszthatják a színházi karácsonyfára.

A jegypénztárában és az előcsarnokban a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének adomány-gyűjtő perselye várja az adakozó szándékú felnőtteket. Aki advent időszakában pénzt dob a perselybe, kap egy karácsonyi égőt, mely az aranydiókhoz hasonlóan a fára kerül.

A díszítés a teljes adventi időszakban folytatódik, így válik a fenyőfából karácsonyfa december 24-re. Az adományokból összegyűlt pénzt a Pécsi Nemzeti Színház mintegy megduplázza azzal, hogy az összegből a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete fél áron vásárolhat majd színházjegyeket a rászorulók számára. A jegyeket a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete juttatja el a családoknak.[/note]

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. gratulálok az elöadàshoz! Csodálat az alkotóknak!sok dikert kivánok az elöadáshoz!

Comments are closed.