8 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKoncertA Gandhi Gimnázium tehetségei sztárvendégekkel lépnek fel a Kodály Központban

A Gandhi Gimnázium tehetségei sztárvendégekkel lépnek fel a Kodály Központban

Egy nem mindennapi koncert keretén belül elevenedik meg újra az egyetemes cigány kultúra Pécsett, a Kodály Központban, november 19-én 19 órakor. A cigányság eredetéhez ősi tánc- és zenei motívumokkal visszanyúló, neves előadók közreműködésével rendezett koncert legfontosabb mondandója, hogy a kultúrák találkozásával az emberek közötti szakadékot képesek lehetünk áthidalni.

Egyedülálló összművészeti, zenés-táncos-énekes előadást láthatnak azok, akik november 19-én 19 órakor ellátogatnak a Kodály Központba. A neves előadók és művészek közreműködésével készült, vizuális képzőművészeti elemekkel és a cigányság történetét informatív betétekkel teljessé tevő Messziről magasra című koncert főszervezője a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft., akik immár a negyedik alkalommal rendeznek hagyományőrző, a romák integrációját támogató nagykoncertet a Kodály Központban.

Mint emlékezetes, az előző években óriási sikert aratott a Tavaszváró Nemzetiségi Koncertjük, a Valaha madarak voltunk című előadásuk, valamint a Hangok című produkciójuk is. Legújabb koncertjük célja az, hogy felhívják a figyelmet az együttműködés fontosságára, valamint a cigány kulturális örökségekre. A színpadot ismét roma és nem roma zenészek, táncosok, énekesek népesítik majd be, elhangzanak dalok beás, lovári és magyar nyelven is. Azonban a Messziről magasra sok szempontból más, több lesz, mint az azt megelőző előadások, derült ki csütörtökön, a koncertet bemutató városházi sajtótájékoztatón.

Horváth Krisztián, Lakner Tamás, Virág Bertalan és Decsi István mutatta be a koncertet

Decsi István, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a Pécsett élő nemzetiségeknek köszönet jár azért, hogy hagyományaik, örökségeik megőrzését nem csupán kiemelt rendezvényeik keretén belül végzik, hanem mindennapjainkban is. Munkájukkal nem csak Pécsett, Magyarországon, hanem külföldön is népszerűsítik kultúrájuk értékeit – mondta a városvezető. Hangsúlyozta, hogy a példaértékű oktatási munkát végző Gandhi Gimnázium ezen a területen Európa-szerte fontos, missziós munkát végez, a cigányság hagyományainak bemutatását pedig évről évre látványos keretek között hozzák közel a pécsiekhez a Kodály Központban rendezett koncertjeiken.

A tavalyi koncert egy részlete:

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a rendszeresen telt házas koncert nem csak a zenéről szól, hanem a műsor megszervezésében, összeállításában, promotálásában is aktívan részt vevő tanulók sikerélményéről és tanulásukról, a pozitív visszacsatolásról, mely az élet megannyi területén visszahathat életükre. Hozzátette, hogy a Gandhi Gimnázium diákjai fele-fele arányban lépnek színpadra az olyan ismert művészekkel, zenészekkel, előadókkal, mint például a VoiSingers, Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres zenész, vagy a Bartók Béla Férfikar. Mint mondta, az idei koncert kiemelt témája a család, melyen belül a kultúra megszületik, melyen belül azt továbbadják és ahol a gyerekek tehetsége elsőként kibontakozik. Ezért – folytatta – ez a koncert az ősi, autentikus roma népzenéből merít a legtöbbet.

Horváth Krisztián, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti vezetője mindehhez hozzátette, hogy nem csupán az a céljuk, hogy a közönségnek nyújtsanak egy felejthetetlen, sokszínű kulturális élményt, hanem a diákjaiknak is, akik a példaképeikkel együtt léphetnek fel a Kodály Központ színpadjára.

Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar vezetője kiemelte, hogy a nemzetiségek integrációjának egyik legfontosabb eszköze a zene, az ének és a tánc. Hangsúlyozta, hogy a koncert a tolerancia, a megértés, a többségi társadalom és a kisebbségek együttműködésének jó példája.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő