11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaA horvát szobrászat három évtizede Pécsett

A horvát szobrászat három évtizede Pécsett

Október 5-től egészen hó végéig láthatók tizenhét kortárs horvát szobrász alkotásai a Cella Septichora Látogatóközpontban. A kiállítást a horvát kulturális miniszter nyitotta meg.Az európai közönség figyelmébe ajánlott horvát szobrászat áttekintése három évtized korszakát foglalja magába, több mint ötven műalkotást vonultat fel tizenhét szobrászművésztől.

A szigorúan esztétikai, nem pedig nemzedéki alapon kiválasztott alkotók munkáik közvetítésével nyújtanak átfogó képet a horvát szobrászat élénk életéről, egyben hiteles választ adnak arra a kérdésre, hogy a kreatív tevékenységet milyen mértékben határozza meg a művészeti örökség, és mennyiben alakították a művészeti iskolák.

Leginkább a zágrábi Képzőművészeti Akadémia volt a pályafutásuk kezdőpontja, és ma is az alkotói és pedagógiai tevékenységük kiindulópontja.

A környezetüket – ahol szobrásszá fejlődtek, ahol alkotnak – ábrázoló grafikonban a horvát madár alakja rajzolódik ki; az isztriai csőrtől (Zrinščak, De Karina, Majkus), a zagorjei fejen (Gašparić) és a zágrábi szemen (Mataušić, M. Ujević, M. Bauer, Korkut) át végig az erős dalmát szárnyig (Barišić, Bogdanić, Drinković, Hraste, Kovačić, Mijić, Stošić) és a szárazföldi síkság szárnyáig (Kožarić, Matasić).

A kiállítás, kifejezési és témaköri különféleségével, mely széles körben a klasszikus portréktól és a nemzeti művelődési és mitikus örökség ihletett értelmezésén át az absztrakt formákig és konceptuális megoldásokig terjed, bemutatja a sokrétű örökség ihlette műalkotásokat és azokat, melyeknek alkotói a virtuális valóság törékeny tereiből és az alkotói tevékenység konceptuális megközelítéséből merítik a munkájukhoz való ösztönzéseket.

Páva Zsolt polgármester is köszöntötte a kiállítást, amelyet a horvát kulturális miniszter, Božo Biškupić nyitott meg. A tárlat szervezője a horvát konzulátus és a Pécs/Sopianae Örökség Kft. Utóbbi munkatársa, Üveges Attila leszögezte: 17 kortárs szobrászművész 3-3 alkotását utaztatják körbe Európában, a most nyíló kiállítás ennek a pécsi állomása.

„Másfél éve szervezünk kiállításokat, igyekszünk megtölteni egyebek mellett kortárs művekkel a Cella Septichorát” – mondta Üveges Attila. „Számtalan tárlatot nyitottunk meg, a World Press Photo-tól a szobortárlati” – tette hozzá.

A kiállítás keddtől vasárnapig látogatható délelőtt tíztől este hatig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő