13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapArtA Kaptár tervezője kapta a Zsolnay Vilmos-díjat

A Kaptár tervezője kapta a Zsolnay Vilmos-díjat

Nagy Márta keramikus kapta pénteken a Zsolnay Vilmos-díjat, kimagasló művészi értékű porcelán- és kerámiatervezői munkásságáért. A professzor, bár nem tüke pécsi, erősen kötődik a városhoz: Magyarország egyik legkülönlegesebb helyiségét, a Tudásközpontban található Kaptár fantázianevű porcelánkúpot is ő tervezte. 

A pécsi közgyűlés Nagy Márta professzor részére a képzőművészet terén elért kimagasló hazai és nemzetközi sikerei, a művészi értékű porcelán- és kerámiatervezés terén végzett sokoldalú alkotói, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként a Zsolnay Vilmos-díjat adományozott.

– Amikor Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa lett, megépült a sokak által kedvelt Tudásközpont. Ennek az épületnek egy impozáns része a Kaptár, egy belülről porcelán háromszögekkel kirakott kúp, amely Magyarország legnagyobb tere, melyet egybefüggő porcelán borít. Ezért, és további művészeti tevékenységéért a közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a díjat a professzornak – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere pénteken a díjátadáson.

– Díjat az ember sosem vár, de nagyon örül, hogy ha kap. Úgy látom, ez egy fiatal képzőművészeti díja a városnak, amiért rendkívül hálás vagyok, hiszen nem vagyok tüke pécsi, ezért külön öröm, hogy én kaphatom a várostól ezt a díjat – fogalmazott Nagy Márta.

A díjat pénteken, Farkas Ádám és Rákossy Anikó kiállításmegnyitóján a Zsolnay-negyed, M21 Galériájában adták át.


Nagy Márta 1979-ben a budapesti Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát porcelántervező szakon. 2001-ben a Pécsi Tudományegyetemen DLA doktori fokozatot szerzett, majd 2003-ban habilitált a Pécsi Tudományegyetemen. 1979 és 1984 között a Hollóházi Porcelángyár, 1984-1988 budapesti Gránit Csiszolókorong és Kőedénygyár, 1996 és 2000 között a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt, 1998 és 2005 között a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tervezője volt. 2010-ben ő tervezte a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont páratlanul különleges Kaptár kerámia burkolatát.

Nagy Márta 2007 óta egyetemi tanár, 2010-től a PTE Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója, a Kerámiatervezés BA és MA szakának szakvezetője. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a DeForma keramikus csoport, a Terra Kerámiaszobrász Egyesület, a svájci Nemzetközi Kerámia Akadémia, a hollandiai Galerie Terra Delft tagja.

1990-ben Bajor Állami Díj, 1992-ben az Országos Kerámia Biennále Első Díja, 1999-ben Ferenczy Noémi-díj kitüntetést kapott. 2001-ben a koreai kerámia világkiállítás fődíját nyerte el. 2008-ban a sanghaji kortárs kerámia kiállításon és 2009-ben a horvátországi Varasdon is elismerést kapott. 2011-ben a Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálén munkáját első díjjal tüntették ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő