A Kodályt jutalmazta a közönség

Hetedszer szavazhatnak az országos hírportál olvasói arról, hogy a kiválasztott tíz közül melyik legyen idén az év épülete. „Az Építészfórummal közösen szervezett eseményen hétfő este hatkor a Trafóban a nagykoalíciós médiazsűri dönti el, hogy nekik melyik megvalósult vagy tervezett épület tetszik” – írják.

Az Index 2011-es válogatásában a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa projekt két nagyberuházása, a Kodály Központ, valamint a Tudásközpont is helyet kapott.

Továbbiakban – egyebek mellett – a pannonhalmi zarándokház és erdei kápolna épülete, egy a Káli medencében található majorság, valamint a fővárosi Iberohotel épülete, az esztergomi bazilika pincerendszere és a felújított budapesti Császár fürdő szerepel.

Cikkünk publikálásakor az olvasói szavazás állása szerint a Kodály Központ 7,65 ponttal vezetett a maximálisan adható tízből.

A szavazáshoz és a teljes cikk elolvasásához kattintson ide!

Frissítve (kedd, 08:39)

A megépített házak közötti versenyben a Czigány Tamás-Papp Róbert-Cseh András építészcsapat pannonhalmi Szent Csend – zarándokháza és erdei kápolnája nyerte hétfőn késő este a média 2011-es építészeti díját. A győztes terv Koncz Zoltán munkája, egy „kortárs civil kolostorként” elképzelt drogrehabilitációs központ lett. A közönség a pécsi Kodály Központot jutalmazta.

A média építészeti díjait hétfőn késő este adták át Budapesten, a Trafóban. Az epiteszforum.hu portál által 2005-ben alapított elismerésre az idén 78 épületet és 59 tervet neveztek. Ebből a szakmai előzsűri (Beleznay Éva, Mátrai Péter, valamint a lengyel Kazimierz Kwasek, a cseh Jan Kratochvil és a román Arpad Zachi építészek) 7 épületet és hat tervet engedett a hétfői döntőbe, ahol újságírók pontozásai alapján alakult ki a végeredmény.

Közben az internetes szavazatok alapján a második fordulóban 10 épületre és 10 tervre szavazhatott a közönség az index.hu portálon. Mint az hétfőn késő este kiderült, a közönség a megépített házak közül a kiváló akusztikával rendelkező új pécsi hangversenytermet, a Kodály Központot tartotta a legjobbnak (tervezői: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek), míg a tervek kategóriájában Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomamunkája, egy borzavári faluépítés nyerte el leginkább az internetes szavazók tetszését.

A médiazsűriben F. Almási Éva (Artportal.hu), Csontos János (Duna TV), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Jakus Ibolya (HVG), Szentesi Zöldi László (Magyar Hírlap), Szalai Anna (Népszabadság), Ránki Júlia (Rádió Q), Devich Márton (MTI), valamint Tüske Ferenc és Rózsa Péter (MTV) foglalt helyet.

A Trafóban bemutatott prezentációk után a zsűri a pontozás során a legjobb tervnek Koncz Zoltán munkáját ítélte, mely egy „kortárs civil kolostorként” megálmodott drogrehabilitációs központ lenne Jándon. Az épületegyüttes tervei a Leo Amici Alapítvány felkérésére születtek. A második helyen Mónus Noémi a budapesti Déli pályaudvart átalakító diplomaterve végzett, a harmadikon pedig két pályázat osztozott: a veszprémi állatkert botsáskát formáló új fogadóépülete (Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György és Beránková Jana munkája), illetve egy uszkai mintagazdaság (Mészáros Zsuzsanna terve).

A megépült házak közül magasan a pannonhalmi zarándokház és erdei kápolna kapta a legtöbb pontot. Az imádságra tökéletesen alkalmas, nyugalmat, szeretetet, békét sugárzó fa épületegyüttest Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András álmodta meg. A második helyre a Kodály Központ került, a harmadikon pedig a budapesti, Március 15. téri felújított és átépített piarista központ végzett (építészek: Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet).

A média építészeti díjainak átadása előtt a Trafóban a hetvenedik születésnapját ünneplő Vonnák János Ybl-díjas építészt köszöntötték. Kajdóczi Jenő építész köszöntőjében elmondta, Vonnák János pályája példának állítható a mai fiatalok elé. Hiteles építész, aki mindig az egyszerűségre és a minőségre törekedett, kerülte az öncélú megoldásokat. A népi építészetet vette alapul és értékelte újra.

A Trafóban egy különdíjat is átadtak. Az ingatlanfejlesztők kerekasztalának elismerését a Mikropakk salgótarjáni műanyagfeldolgozó üzemépülete kapta, melyet Pethő László tervezett.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés