12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapKultZónaA legszebb hangok gálája egy csipet bonyodalommal, nagy adag érzelemmel, sziporkázó muzsikával

A legszebb hangok gálája egy csipet bonyodalommal, nagy adag érzelemmel, sziporkázó muzsikával

Január 29-én, pénteken 19.30-as kezdettel különleges gálaműsorra invitál mindenkit a Pannon Filharmonikusok. A díjmentes élő közvetítés a Müpa színpadát varázsolja az otthonokba, ahol ezen az estén a világ számos pontján sorra zajos sikerrel fellépő operaénekesek és egy sármos, csillogó tehetségű fiatal karmester lép fel a pécsi zenekarral. A Rossini Gála egy olyan ínyenc műsort kínál, amely garantáltan gondűző és lélekmelengető, magas színvonalú zenei élményt nyújt. Az előadás a Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója.

A partnerek évekre visszamenően kötelezték el magukat a bel canto népszerűsítése mellett, és az évente (időnként egy évben akár több) létrejött produkció alapján ma már egyértelműen látszik, hogy erős közönség szerveződött köré, nagyon sokan szeretik a műfajt. Sok esetben segíti ugyanis az elmélyülést, és zenei ínyencséget jelent, hogy a műsort nem szakítják meg a cselekmény szerteágazó szálai és a recitativók, hanem
a méltán kedvelt tételek szoros egymásutánban követik egymást. A zenekar nem a zenekari árokban, hanem a színpadon játszik, a muzsikusok és énekművészek, valamint a karmester látható, érezhető összjátéka tovább emeli az élmény értékét.

Rossini gazdag életműve az olasz vidámság szimbólumává is vált, ugyanakkor nem lenne máig a repertoár kedvelt szelete a Rossini életmű, ha csupán olcsó bohózatokból állna. Mély gondolatiság, plasztikus emberábrázolás mélyítik a sziporkázó hangzást és virtuozitást. Ezen a hangversenyen Rossini nem egy művén keresztül, hanem öt különböző operájának részletein, nyitányokon és áriákon keresztül találkozhatunk munkássága különböző szeleteivel.

Kik azok, akik mindezt közel hozzák a nézőkhöz?

A női szerepekben Láng Dorottya mezzoszoprán operaénekesnő, aki nemzetközi viszonylatban is elsőrangú művész, a legnagyobb karmesterek vezénylete mellett, a világ legrangosabb énekversenyein, valamint színpadain bizonyította tehetségét. Horváth István tenor és Kálmán Péter bariton, basszbariton operaénekes lesznek méltó partnerei, mindketten számos neves hazai és nemzetközi produkcióban szereztek rangos helyet az opera világában.

Az est karmestere egy fiatal német dirigens, Nikolas Maximilian Nägele lesz, aki több nemzetközi verseny díjazottja, valamint Európában, az Egyesült Államokban is magasan jegyzett maestroként tartják számon.

Az est műsorán szereplő egyik mű, az Olasz nő Algírban egyike a három leggyakrabban játszott Rossini vígoperának, ezáltal mintegy triádot alkotva a ma este szintén hallható Sevillai borbéllyal és Hamupipőkével.

Felhangzik részlet a Tell Vilmos és a Tankréd című operákból is. Szerelem, csalárdság, hősiesség, azaz mélyen emberi tulajdonságok és érzelmek tanúi lehetünk nagy művészek előadásában.

Az ingyenes hangverseny a PFZ honlapjáról és YouTube-csatornájáról, a Müpa honlapjáról elérhető.

Az előadás a Müpa és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő