11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaA magyar Golgota mártíremlékei - még tíz napig látható a pécsi tárlat

A magyar Golgota mártíremlékei – még tíz napig látható a pécsi tárlat

Még tíz napig „A magyar Golgota mártíremlékei – az aradi vértanúk kiállítás” a Pécsi Galériában!

Arad és Pécs testvérvárosi kapcsolatának felemelő történelmi pillanata volt az idei október 6-i megemlékezés az aradi vértanúkról. Pécsett ebben az évben országosan egyedülálló módon, először nyílt kiállítás az Aradról ideszállított ereklyékből.

Nagy Csaba alpolgármester, aki részt vett az aradi megemlékezésen, a vesztőhelyről megáldott földdel töltött urnát hozott a kiállítás megnyitójára. A Pécsi Galériában látható tárlat olyan emléktárgyakat mutat be, melyeken keresztül a vértanúk személyiségét is megismerhetik az érdeklődők.

Az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből származó tárgyak mellett a Hadtörténeti Múzeum hasonló jellegű emlékeit, valamint a sátoraljai és a szombathelyi múzeum, s magángyűjtők relikviáit tárja a közönség elé. Az aradi vértanúk ereklyéi olyan összetételben kerülnek most bemutatásra, amire még nem került sor soha.

A kiállítás Arad és Pécs testvérvárosi kötődését, a múzeumok, a magángyűjtők együttműködése pedig azt az összefogást, az együvé tartozást jeleníti meg, amit az aradi vértanúk szimbolizálnak történelmi tudatunkban.

A tárlat november 20-ig ingyenesen látogatható a Pécsi Galériában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő