6 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA magyar klasszikus zene napja: Kocsis Zoltán előtt tiszteleg a pécsi zenekar

A magyar klasszikus zene napja: Kocsis Zoltán előtt tiszteleg a pécsi zenekar

A magyar klasszikus zene értékei, sokszínűsége és nagy alkotói, valamint Kocsis Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenyével.

A magyar klasszikus zene napja

[su_quote]Valljuk, hogy nem csak nekünk, muzsikusoknak, de minden, a kultúrát, a zenét szerető, abból erőt merítő embernek fontos igazodási pont lehet az új ünnepnap. Ha nem csak Európa, de a világ zenetörténetében helyezzük el a magyar klasszikus zenét, akkor is igazán büszkék lehetünk. A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizedig dolgozott együtt Kocsis Zoltánnal, számunkra kiemelt jelentőségű, hogy részt veszünk az új zenei ünnep népszerűsítésében, azon túl pedig megemlékezünk az alkotó művész munkásságáról is[/su_quote]

– emelte ki Horváth Zsolt, a pécsi zenekar igazgatója a jeles nap kapcsán.

Kocsis Zoltán egykor, a zenekar élén

Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestereként megalkuvást nem ismerő szakmaiságával, személyiségével, emberségével mély nyomot hagyott a zenekar fejlődéstörténetében.

Pécs kulturális-zenei élete is más lenne Kocsis nélkül.

A Pannon Filharmonikusok ráadásul rendszeres partnere volt Kocsis zenei misszióinak megvalósításában. A 210 éves múltra tekintő társulat megújulásának első napjától a mester haláláig a zenekar mellett álló dirigensként, és művészeti tanácsadóként szakmai kiindulási pontot jelentett az együttes számára.

In memoriam Kocsis Zoltán

A koncert zenei programjában felfedezhetjük Kocsis különböző alkotó személyiségét, az első darab a zeneszerző Kocsist idézi, egyben keretezi is a műsort, hiszen fontos eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve indítja és zárja az estet. Bartók Béla Négy zongoradarab című négytételes művét Kocsis Zoltán hangszerelte zenekarra, a koncert nyitányaként a ciklus utolsó, Scherzo című darabja hangzik el.

Majd Ravel sziporkázó G-dúr zongoraversenyével folytatódik a műsor.

Itt a zongoraművész Kocsis „állhat előttünk”.

Balog József Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész visszatérő vendége a zenekarnak, a pécsi közönség minden alkalommal szűnni nem akaró tapssal köszönti a ma már nemzetközi hírű zongoraművészt, aki közel ezer koncertet adott már a világ 26 országában.

A tehetséges zongoraművész méltón idézi majd Kocsist a magyar klasszikus zene napján.
Balog József zongorázik a különleges esten

Zárásként Bartók A csodálatos mandarin című szvitje hangzik el, aminek eredeti balettje a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja.

A zenekart az esten Bogányi Tibor vezeti.

A Pannon Filharmonikusok Kocsisra emlékezve egyébként 2018-ban egy rövid filmet is készített a fantasztikus művészről:

A vasárnap kora esti, 18 órakor kezdődő hibrid koncerten védettségi igazolvánnyal személyesen is részt vehetünk (jegyváltás után), vagy kapcsolódhatunk az ingyenes élő közvetítéshez otthon.

Emellett a zenekar csatlakozott ahhoz a városi összefogáshoz is, melynek keretében az ápolók napja alkalmából köszönetképp az egészségügyi dolgozók szintén ingyen tekinthetik meg a koncertet. Őket is várják tehát a szép hangversenyre.

További részletek ide kattintva olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő