A nándorfehérvári hősökre emlékezett Pécs

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára emlékezett Pécs városa a Széchenyi téren pénteken a csata tiszteletére szóló, szokásos déli harangszó utáni órákban. A színes eseményen Csizi Péter alpolgármester az összefogás fontossága kapcsán tartott méltató beszédet.

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulóján tartott városi ünnepséget Pécs. A déli harangszót követő percekben korhű ruhákba öltözött gyermekek érkeztek a Hunyadi-szoborhoz, hagyományőrző egyesületek vonultak fel, közös imádságra és a Himnusz eléneklésére került sor.

Csizi Péter alpolgármester az ünnepélyes pillanatokat követő beszédében emlékeztetett rá: 555 évvel ezelőtt Hunyadi János és csapata világraszóló tettet hajtott végre. Olyan tettet, amelyre ma is büszkén emlékszik Európa, s a világ minden részén élő magyarok százezrei.

Mint mondta, ez a maroknyi csapat lehetetlen küldetést vitt véghez: megállította a többszörös túlerőben lévő török sereget. Hozzátette: a katonákat egyetlen dolog, a hazaszeretet vezérelte. „A haza és az élet között egyenlőségjel volt. Ha egy katona meglátott egy törököt zászlóval a kezében, nem volt ombudsman, nem volt mérlegelési lehetőség vagy A-, B-verzió; a katona tudta, mit kell tennie: a törököt a zászlójával együtt – akár saját életét is feláldozva – a mélybe kellett taszítania” – így Csizi Péter.

Az alpolgármester szerint Hunyadi János csapata azért tudott győzni 555 esztendővel ezelőtt, mert tagjai tudták, mit szeretnének elérni, hittek a hazájukban, s ezért összefogtak. „Azt üzeni Hunyadi János ma nekünk, hogy a legnagyobb problémánkban is össze kell fognunk, s ha összefogunk, ha kevesen is vagyunk, mindent legyőzhetünk” – zárta mondandóját az országgyűlési képviselő.

A politikus beszédét követően dr. Frank Gábor címzetes gimnáziumi igazgató szólt az egybegyűltekhez, majd a történelmi egyházak tábori lelkészei tartottak ünnepi áldást. Ezt követően szervezetek helyezték el koszorúikat Hunyadi lovas szobránál. A délutáni órákban a Belvárosi templomban emlékmisét tartottak, majd hagyományőrző egyesületek középkori bemutatójára került sor a Barbakánnál.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés