Hirdetés

November végétől öt hónapon át látható a római Galleria d’Arte Moderne-ben Vály Sándor 2019-ben a Fényfesztiválra készült installációja, a Pécsi Galériában szeptemberben vendégeskedő Bauhaus Ünnep pedig január végéig a brüsszeli Magyar Intézetben tekinthető meg.

Fekete Vali műkritikus-esztéta, a PTE MK grafika tanszékének oktatója, aki szeptembertől a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. vizuális művészeti vezetője, úgy véli, mindez remélhetőleg csak a nyitánya annak, amit szeretne: hogy a kortárs pécsi képzőművészet branddé válva folyamatosan és markánsan jelenjen meg az ország több pontján csakúgy, mint külföldön.

Többek között ezen dolgozik rajta kívül még Balogh Tünde és Salamon Péter, vagyis a ZSÖK Galéria részlege, azzal a céllal, hogy a meghatározó pécsi művészeket minél észrevehetőbbé, ismertebbé tegyék itthon és külföldön egyaránt.

De ez csak egyik eleme annak a programnak, amely újraértelmezve új lehetőségeket teremt a helyi művészeknek csakúgy, mint a városnak, amelynek neve sokáig egyet jelentett a városhoz kötődő vizuális művészetek sokszínűségével.

– A Pécsi Galéria több mint 40 éve létezik, a működésének első 22 évét meghatározó Pinczehelyi Sándor galériavezetői tevékenységének köszönhetően önmagában is brand már régóta. Mi ezt szeretnénk feléleszteni, folytatni mind a két nagy kiállítótér esetében.

De természetesen eltérő eszközökkel és eltérő szerepvállalással.

A Széchenyi téri Pécsi Galériába többnyire a pécsi, illetve Pécshez valamilyen formában kötődő művészek kiállításait tervezzük. Ezek közül a kisebb, kamara jellegű tárlatok kerülnek majd a Művészetek is Irodalom Házában lévő Martyn Ferenc Galériába. Nagy terv a Pécsi Galéria felújítása, korszerűsítése, természetesen a tulajdonos Ciszterci Renddel egyeztetve. Az elképzelések egyelőre csak nagyon kezdetleges formában, a tervezés szintjén vannak meg, de őszintén reméljük, hogy sikerül a megvalósításhoz szükséges anyagi forrásokat is megtalálni – mondta a műkritikus.

Erre azért lenne szükség, hogy a Pécsi Galéria rendszeresen gyermekfoglalkozásokat, szünidei táborokat, beszélgetéseket, a kiállításokhoz kapcsolódó programokat, filmvetítéseket rendezhessen, illetve teret adhasson egy olyan pontnak is, amelyen keresztül elérhetőek lennének a Pécsi Galéria történetéhez kapcsolódó dokumentumok, archívumok is.

– Ami a Zsolnay Negyedben lévő M21 Galériát illeti, ez tényleg egy európai, sőt világszínvonalú tér, ezért ide országos vagy nemzetközi értékkel bíró egyedülálló kortárs kiállítások kerülhetnek, amelyekért érdemes akár ide is utazni. Természetesen, nem „csak” képzőművészeti, de dizájn és intermediális kiállítások egyaránt elképzelhetőek, hiszen a kortárs vizualitás meghatározó elemei.

Fontos, hogy a Pécsi Galéria és az M21 sem csak kiállítótér legyen, hanem a tárlatok mellett folyamatosan programokat is kínáljunk, amelyekben erősen számítunk a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára, illetve hallgatókra és a Művészeti Gimnázium diákjaira is.

Fekete Vali hangsúlyozta, hogy különösen fontosnak tartja a gyerekek és fiatalok, vagyis a jövő közönségének nevelését. Erre való terep lehet a Kemence Galéria a maga műhely jellegével, olyan bemutatókkal, amelyek képesek megszólítani ezt a generációt.

Fekete Vali továbbá számos külföldi gyermekmúzeummal már dolgozik a partnerkapcsolatok kialakításán, amely a hazai gyerekek számára is elérhetővé teszi a kiállításaik anyagát. De mindezek mellett felbecsülhetetlen jelentősége van az iskolákkal való együttműködéseknek, a múzeumpedagógiának is, amelyekkel minél több iskolát szeretnének elérni – tette hozzá.

Mindig kérdés a pénz. Nos, a költségek részben a ZSÖK mint fenntartó költségvetésének részét képezik, ezenközben a különféle projektekhez különböző pályázati források elérése a cél (NKA, Európai Unió, V4 Országok), illetve a források ugyancsak fontos eleme az országos vagy testvérvárosi intézményekkel kialakítandó együttműködések, a támogatási források és mecenatúra felkutatása is.

A Pécsi Galéria a Térerő című szobrászati kiállítással december 20-án zárja az évet, míg az M21 Galériában január 17-ig látogatható a fiatal képzőművészek alkotásait bemutató Derkó’19 tárlat. A 2020-as év nyitánya itt az Állapotfelmérés című Pécs-Baranya művészeti seregszemle lesz Pinczehelyi Sándor rendezésében. A Pécsi Galéria január 30-án nyit Időkapu című kiállításával, amely Sárkány József 2019-ben váratlanul elhunyt művészettörténész munkásságának állít emléket.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét