Sok remek programmal várják idén is a pécsieket a múzeumok, kulturális intézmények, sőt a könyvtárak is.  A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont is készül jó néhány izgalmas eseménnyel.

Június 25-én az egyetemi könyvtár (Klimo Könyvtár – Szepesy Ignác utca 3.) kapui is nyitva lesznek délután és este, programjaik ingyenesek, nem szükséges a karszalag.

Zsebemben egy egész könyvtár. Miniatűr könyvek az Egyetemi Könyvtárban

Mi a különbség a mikro- és a minikönyvek között? Vajon hány centiméter egy törpekönyv? Mire jó az olvasópéldány? Miért gyűjtik sokan szenvedélyesen a minikönyveket?

Ezekre a kérdésekre tudhatják meg a választ az érdeklődők a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont miniatűr könyveit bemutató új időszaki kiállításán, amit Tari József miniatűrkönyv-gyűjtő, nyomdász nyit meg délután 5 órakor.

A növények titokzatos élete – amit láthatunk, és amit csak sejthetünk róluk

Salamonné Albert Éva előadása 18.30-kor kezdődik, közismert fogalmak értelmezése és kevéssé ismert jelenségek bemutatása zajlik majd a növényvilágban.

Anatólia csodái

Mánfai György fotóművész zenés előadása 20.30-tól várja a látogatókat, akik most  Anatólia természeti csodáit fedezhetik fel.

Tárlatvezetések a Klimo Könyvtárban

Az intézményt az idén megújult könyvtártörténeti kiállításon keresztül mutatják be, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az alapítás körülményeivel, a korabeli könyvtárhasználati szokásokkal, kutatásokkal és a gyűjtemény működésével az egyetemi könyvtár keretein belül.

Új időszaki kiállítások:

  • Fűvésztudomány a Mecsek lábánál
  • Bécsi klasszikától a „Vasparipa csárdásig”. Litografált címlapok, kottaritkaságok a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményében
  • Zsebemben egy egész könyvtár. Miniatűr könyvek az Egyetemi Könyvtárban

A Klimo Könyvtár és kiállításai 18.00, 20.00, 22.00 és 23.00-kor induló idegenvezetéssel tekinthetők meg.

Könyvek az Aranyteremben

Gyermekprogramok

Legyél te is könyvkötőmester!

Ha egy könyvet leemelünk a könyvespolcodról, akkor először a könyv borítóját, a kötését látjuk meg. Ma már gépek végzik a kötést, de még napjainkban is működnek kézi könyvkötő műhelyek, amelyekben mesterek készítik a borításokat.

A 16.30–17.30 között zajló foglalkozáson megtanulhatják a picik, hogyan dolgoztak a könyvkötőmesterek, milyen technikával varrták össze a könyvek lapjait és mit jelent az ex libris kifejezés.

Készíts illatpárnát!

Vidd haza magaddal a levendula és a citromfű nyugtató hatását egy saját készítésű illatpárnában!

– így szól a felhívás, a programhoz az eszközöket (gyógynövények, párnaalapanyag) biztosítják. 30 párna készítésére van lehetőség, ezért minden látogató egy darabot csinálhat. Az esemény 18.00–19.00 között hívja a kreatív kicsiket.

Készíts saját herbáriumot!

Vidd haza a tavasz legszebb virágait saját herbáriumodban!

A 19.30–20.30 között tartó program keretében az eszközöket (szárított virág, képkeret, ragasztó) itt is biztosítják a szervezők. 50 herbáriumot tudnak elkészíteni az ügyeskezű gyerekek, mindenki egyet!

További részletek, pécsi programok a Múzeumok Éjszakáján ITT, ITT és ITT találhatók.

Hirdetés