Egy pécsi tervezte a Renault emblémáját

Az op-art megteremtője, Vásárhelyi Győző nem kisebb cégeknek készített grafikákat, mint a francia légitársaság és a Renault. De még a legendás David Bowie is felkérte. Nos, Pécsen most eddig nem látott alkotásait is megnézhetjük. Sőt, kortárs művészek remek alkotásokkal tisztelegnek emléke előtt a Pécsi Galériában. 

Victor Vasarely olyan örökséget hagyott maga után, ami alapvetően megváltoztatta a művészetről alkotott képünket. Az művész ugyanis racionálisan gondolkodott, és az érzékszerveinket, az érzékelésünket is bevonta művészet világába, mindezt pedig tudatosan hajtotta végre.

homage vasarely, hl06
Világcégek is felkérték a pécsi születésű alkotót

A művész Pécsett született 1906-ban, így az idei évben ünnepeljük születésének 110-ik évfordulóját. A Széchenyi téri Pécsi Galériában nyílt Hommage à Vasarely című kiállításon Vasarely tervezőgrafikai munkáiból Magyarországon eddig még ismeretlen, többnyire a ’30-as években készült nyomatok is láthatóak. Köztük gyógyszeres dobozokra, vagy éppen az Air France-nak készült reklámok is.

homage vasarely, hl08
Grafikai munka Vasarelytől

Fekete Vali esztéta, műkritikus, a kiállítás kurátora a tárlat megnyitóján emlékeztetett rá, hogy a művész, – akit az op-art pápájának is hívnak -még a Renault autógyárnak és David Bowienak is dolgozott, s bár a számítógépek által hozott vizuális világ miatt kissé háttérbe szorult, mégis kérdés, hogy vajon Vasarely miként használta volna fel számítástechnika adta lehetőségeket.

A híres autómárka emblémája
1972-ben a festő Yvaral és édesapja, Viktor Vasarely szabták át a Renault emblémáját: eltűnt belőle a Renault-felirat, az embléma keretét adó sávok pedig Möbiusz-szalaghoz hasonlóan fordulnak önmagukba.
homage vasarely, hl01
Vasarelynek több eseményt is szenteltek

Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig felidézte, 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a pécsi Vasarely Múzeum a művész jelenlétében, idén pedig a 110 éves évforduló kapcsán számos művészeti eseménnyel tisztelegtek a munkássága előtt, sőt, ma már a Király utcai napvitorlákon is megjelenítették munkáit, valamint az egyik pécsi buszon is látható az alkotó egyik művével a háttérben.

homage vasarely, hl07
Gyógyszerreklám a grafikai munkák között

A pécsi tárlat ugyanakkor abban is különleges, hogy kortárs művészek továbbgondolva és egyben megidézve szellemét kiváló alkotásokkal, grafikákkal szolgáltak, amelyekből több tucatnyit be is mutatnak. A tervezőgrafikai munkák a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek.

homage vasarely, hl04
Izgalmas művekkel idézték meg az op art mesterét

Vasarely olyan művészeti irányzatot képviselt, amely a művészetet a mindennapi élet részévé, a városi arculatok szerves elemévé akarta avatni, amivel minél szélesebb közönségréteget kívánt egy újszerű látásmódba bevonni.

homage vasarely, hl05
Több alkotás a kortársoktól

A kiállítás augusztus 25. – szeptember 20-ig látható Pécsen.

Hirdetés