A POSZT zsűritagja és jövő évi válogatója lett Bicskei István

Bicskei István táncos-színészt, a Magyar Teátrumi Társaság és a Vidéki Színigazgatók Egyesülete jelöltjét kéri fel Márta István, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetője az idei zsűri és a jövő évre válogató bizottság tagjai közé.

“A Magyar Színházi Társaság hétfői elnökségi ülésén úgy döntött, szakmapolitikai okok miatt rám bízza annak eldöntését, figyelembe vegye-e a POSZT a Teátrumi Társaság és a Vidéki Színigazgatók Egyesülete erre vonatkozó határozott kérését” – írta Márta István az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint kifejtette, azután döntött úgy, hogy felkéri Bicskei Istvánt a zsűri, illetve a jövő évi válogató bizottság tagjának, hogy konzultált a POSZT ügyvezetőjével és a jelölttel. Márta István szeretné, ha a jövőben hagyománnyá válna, hogy a következő esztendőre válogatók közül egy fő az előző év szakmai zsűrijében is részt vehetne. Hozzátette: a tapasztaltakat – lebonyolítás, gyakorlati problémák – hasznosítani lehet a válogatás szempontjainak kialakításánál.

“Az országos szövetségeknek (Magyar Színházi Társaság, Magyar Teátrumi Társaság, Fővárosi Színigazgatók Egyesülete, Vidéki Színigazgatók Egyesülete) javasolni fogom, hogy a POSZT ideje alatt az elnökök találkozzanak és kerekasztal mellett beszélgessünk a fesztivál jövőjéről” – szerepel Márta István kommünikéjében.

Az idei szakmai zsűri tagja még Egri Márta a MASZK Országos Színész egyesület, Berzsenyi Krisztina a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, Hargitai Iván a Magyar Színházrendezői Testület, Solténszky Tibor a Színház Dramaturgok Céhe, Rádai Andrea a Színházi Kritikusok Céhe tagja, valamint Térey János, a Drámaíró Kerekasztal képviselője.

A 2012-es POSZT-ra a korábbi döntés szerint Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Színházi Kritikusok Céhe képviseletében pedig Zappe László kritikus válogat. Az idén június 9-én kezdődő pécsi találkozót Törőcsik Mari, a nemzet színésze nyitja meg. A tíznapos rendezvény tizenöt versenyelőadással, mintegy 130 off-programmal és tíz kiállítással várja a közönséget.

A zsűribe és a válogató bizottságba kerülő Bicskei István 1950. február 21-én született Oromhegyesen (Szerbia). A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen (Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet) 1976-ban diplomázott. A Szabadkai Népszínházhoz szerződött, majd 1979-től az Újvidéki Színháznál, később párhuzamosan az Újvidéki Rádiónál is dolgozott.

1992-től a Nagy József által vezetett franciaországi JEL színház, majd az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ táncos-színésze volt szintén Nagy József igazgatása alatt. Itt mintegy 20 évet töltött, és a mai napig játszik. A JEL Színházzal a világ számos pontján részt vett különböző fesztiválokon, vendégjátékokon, ennek köszönhetően kitűnő kapcsolatokra tett szert angol, francia, japán és dél-amerikai színházakban.

Vendégként a Békés Megyei Jókai Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban játszott. A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen kurzusokat tart. Harmadik éve a Nis-i Nemzeti Színház művészeti igazgatója, 2008-tól pedig a Magyarkanizsai Udvari Kamara Színház színésze. Mintegy 26 filmben szerepelt, rendezett, koreografált.

Hirdetés