11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaA sör jegyében telik a Múzeumok Éjszakája

A sör jegyében telik a Múzeumok Éjszakája

A sör a központi témája a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának a múzeumok éjszakájára tervezett szombati, pécsi rendezvényeinek.

Fabényi Júlia, az igazgatóság vezetője szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Dunántúl legnagyobb városában immár tizedik alkalommal sorra kerülő éjszakai múzeumlátogatásra idén is érdekes, gazdag programcsomaggal készülnek: az érdeklődők tizenegy helyszínen félszáz eseményen vehetnek részt. A központi téma ezúttal a sör és a sörfőzés lesz, mivel a napokban nyílt meg a néprajzi osztályon a Vallanak a söröskorsók című kiállítás.

 

Burján István főmuzeológus, a néprajzi osztály munkatársa arról szólt, hogy a 150 díszes söröskorsót és kupát, valamint az ország első, 1848-ban Pécsett alapított sörfőzdéjének korabeli dokumentumait is bemutató tárlat keretében szombaton este hét órától Zsoldos László, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere rendhagyó tárlatvezetést, este tíztől pedig Vert József, a Pécsi Sörfőzde gasztrofejlesztési vezetője kóstolással egybekötött előadást tart. A két fő programot kézművesek bemutatója, vására kíséri.

Fabényi Júlia a programok közül kiemelte Csontváry Kosztka Tivadar tavasszal ellopott, de megtalált, Szerelmesek találkozása című képének kiállítását a Csontváry Múzeumban, a Múzeum utcában német művészek által készített fény és hanginstallációkat, valamint a Modern Magyar Képtár hétvégén nyíló, XX-XXI. századi alkotásokból összeállított új állandó kiállítását.

Nagy Erzsébet, a régészeti osztály vezetője elmondta, hogy a Múzeumok éjszakájának eseményeit felvezetve már szerdán este hat órakor régészeti előadássorozat kezdődik a Régészeti Múzeumban.

A tervek szerint az egy éven át kéthetente sorra kerülő, minikiállításokkal egybekötött prezentációk bepillantást engednek a régészek és restaurátorok munkájának rejtelmeibe, átfogó ismertetőt adnak Baranya megye és Pécs területén végzett fontosabb régészeti kutatások eredményeiről az őskortól a hódoltság koráig.

Az előadások ötletét az adta, hogy a múzeum egy tervezett felújítás miatt 2009-ben bezárt, ám a munkálatok félbeszakadtak. Arra nincs mód, hogy a közeljövőben ismét megnyissa kapuit, és leleteit újra láthassa a nagyközönség.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a múzeumok éjszakáján az igazgatóság összes intézménye 1500 forintos teljes árú, 1000 forintos kedvezményes jeggyel, hat év alatti gyermekeknek pedig ingyenesen látogatható.

A szervezők szeretnék, ha az emberek azt éreznék, a múzeum nem unalmas hely, hanem olyan közösségi intézmény, amely lehetőséget nyújt a tartalmas kikapcsolódásra. Ezért abban bíznak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan több mint ötezer látogatót fogadnak.

A Múzeumok éjszakájának pécsi programjairól további információk a www.jpm.hu internetes oldalon olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő