A Szépművészetitől is búcsúznak a Nyolcak

Vasárnapig látogatható a Szépművészeti Múzeum Nyolcak című időszaki kiállítása. Ezen a napon meghosszabbított nyitva tartással és a progresszív magyar festőcsoport működéséhez kapcsolódó különleges programokkal várják a közönséget.

hirdetés

A Nyolcak tagjai – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos – a 20. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől inspirálva teremtették meg önálló festői stílusukat. A csoport a fauvizmus és Matisse alkotásai mellett Cézanne művészetéből merített, de a Nyolcak utolsó tárlata már inkább expresszionista műveket vonultatott fel.

A Szépművészetiben látható – elsőként Pécsett bemutatott – kiállítás a Nyolcak szellemiségét, történetét mutatja be; a művészcsoport három egykori budapesti tárlatának – 1909, 1911, 1912 – anyaga mellett nagy hangsúlyt kapnak egyebek mellett a Nyolcak megalakulásának előzményei, a Kernstok Károly nyergesújfalui birtokán született művek, a párizsi előtörténet, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének (MIÉNK) jelentősége is.

A Nyolcak csaknem 200 műalkotását bemutató tárlatot május közepe óta csaknem ötvenezren tekintették meg – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Szépművészeti Múzeum.

Vasárnap a múzeum este 10-ig tart nyitva, és több különleges program is színesti a zárónapot. Este hatkor az épület Barokk Csarnokában a Nyolcak nyomában című egyórás, nemrégiben elkészült dokumentumfilmet vetítik, amely a Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaik történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a korabeli bohémtanyák világába is bepillantást enged.

A vetítést kerekasztal-beszélgetés követi a film alkotóival, Barki Gergellyel, Nagy Ernővel, Schilling Sárával és Szalay Péterrel.

Este 8-kor a Gergye Krisztián Társulat mutatja be Csendélet zajjal (Trilógia Maraton 1/3) című performanszát a Reneszánsz Csarnokban. A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő társulat a 2011-2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performansz-sorozatot indított, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít. A sorozat első, kőszegi, és második, pannonhalmi állomása után a következőre a Szépművészeti Múzeumban, A Nyolcak kiállítás finisszázsaként kerül sor.

A vasárnapi performansz szereplői Ágens, Bakos Éva, Blaskó Borbála, Bocsi Eszter, Lőrinc Katalin, Szakács Ildikó, Szalontay Tünde, Tárnok Marica, Virág Melinda és Gergye Krisztián lesznek.