A zene mágusai érkeznek a Kodály Központba

Imádják a pécsiek

A száz évvel ezelőtti színes és vibráló Brazília szemével nézheti és hallhatja a világot a közönség a Pannon Filharmonikusok A zene mágusai című estjén, melyen Villa-Lobos brazil zeneszerző egy Bachra és egy Mozartra emlékező művével mutatja meg, hogyan láthatták Brazíliából Európát. A koncert folytatásában felcsendül Mozart két műve, és Stravinsky Tűzmadár-szvitje is. A május 25-i est szólistája a szlovén szoprán énekművész, Nika Gorič, a zenekart az együttes állandó karmestere, a virtuóz pálcakezelés mestere, Bogányi Tibor dirigálja.

A koncert nyitó műveként hangzik el Heitor Villa-Lobos századfordulós brazil zeneszerző Mozartra emlékező darabja, majd az est második felében a dél-amerikai komponista egy Bachot megidéző alkotását is előadja a Pannon Filharmonikusok, melyeknek köszönhetően arról is képet kaphat a Kodály Központ közönsége, hogyan láthatták Európát 100 évvel korábban Brazíliában.

A műsorban Mozart két műve is helyet kapott, hiszen az ő zenéje a forrás, a középpont, melyet a világ minden táján valamiképpen igazodási tényezőnek tekintenek. Utóbbi három műben Nika Gorič a szlovén szoprán énekművész csillogtatja meg gyönyörű hangját. Az énekesnő többek között a Királyi Zeneakadémián is képezte magát, ahol elnyerte a „Queen’s Commendation for Excellence-díjat”, mellyel Erzsébet királynő tünteti ki a neves intézmény legjobb hallgatóit.

Az este három „főszereplője”: Bogányi, Mozart és Nika Gorič

A hangverseny zárásaként Stravinky Tűzmadár-szvitjét adja elő az együttes, mely egyben egy új nézőpont a koncert műsorában: dél-nyugat helyett észak-keletről szemlélhet a hallgatóság. A 20. század úttörő balettje régi orosz mesén alapul, de egy párizsi bemutatóra készült.

Búcsúzik a PannoniClub erre az évadra. A hangversenyt ismét a zenekar idén indított zárt körű klubestje követi azok számára, akik a Pannonicum-bérletük mellé PannoniClub tagságot is vásároltak. A záró klubesten a dél-amerikai kontinens gyümölcsökben és színekben gazdag tájait idézi meg a zenekar a témában jártas vendégekkel. A kulináris élvezetekről Labancz Richárd, az Eleven bor&tapas sommeliere gondoskodik, aki egy kiváló bort kínál, valamint Baumgartner Balázs a Bellagio Catering séfje a steakek rejtelmeibe avatja be a klubtagokat. Az estet és a klubévadot szambabemutató zárja.

A koncertre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és a jegymester.hu oldalon vásárolhatók.

hirdetés

Hirdetés