Hirdetés

A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Decemberi csoportos sétáink során, ha szerencséd van, Te is részese lehetsz ennek a páratlan jelenségnek!

December 20–22. között idegenvezetők segítségével ismerhetik meg a látogatók a titkokat rejtő épületet.

Akár hiszünk a legendának, akár nem, annyi bizonyos, hogy a mauzóleum ablaka valóban a téli napfordulóhoz lett tájolva és a napfény páratlan fényjátékot kelt életre az egyébként is színpompás térben.

Az eozin felülete megsokszorozza az év legrövidebb napján rendelkezésre álló fényt. A mauzóleum kerek ablaka, illetve a célkeresztszerű elhelyezése megvilágítja az eozin feszületet, amin szétszóródnak a fénysugarak, tovább növelve a ragyogást. Egyes elméletek szerint az oltárról a fény visszatükröződik a mauzóleum kegyeleti szintjére is, megvilágítva Zsolnay Vilmos szarkofágját.

Aki személyesen is meggyőződne a látványról, akár idegenvezetővel is bejárhatja a Zsolnay Mauzóleumot a téli napforduló idején.

A séták:

  • december 20-án pénteken 11.00-kor,
  • december 21-én szombaton 12.00-kor,
  • december 22-én vasárnap 11.00-kor indulnak a Zsolnay Infopont és Shoptól, időtartamuk kb. 45 perc.

A biztos részvétel érdekében érdemes előre megváltani a jegyeket a Zsolnay Negyed Infopontjain vagy a jegymester.hu oldalon!

Részletek: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/a-zsolnay-mauzoleum-titkai-a-teli-napfordulon

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét