10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsAhány madár, annyi tojás - különleges tárlat nyílik

Ahány madár, annyi tojás – különleges tárlat nyílik

Madártojásokkal, fészkekkel és madárpreparátumokkal ismerteti meg a látogatókat a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Természettudományi Múzeumának legújabb, kuriózumnak számító tárlata, mely pénteken nyílik Pécsen.

Kisbenedek Tibor, az igazgatóság természettudományi osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az Ahány madár, annyi tojás című kiállítás mintegy 150 madárfaj 600 tojását, valamint számos különleges, ritka madár fészkét, preparátumát mutatja be. Az év végéig látogatható tárlatot a madarak élőhelye szerint rendezték be.

Külön vitrinekben helyezték el a baranyai erdőkben, a nádasokban, valamint a parkokban és a lakóépületek közelében fészkelő madarakhoz kapcsolódó tárgyakat. Ennek köszönhetően láthatja a közönség a Magyarországon kis számban előforduló békászó és fekete sas tojását, szemügyre veheti a királyka fél- és a túzok tíz centiméter átmérőjű tojását. Emellett megtudhatja, hogyan raknak fészket a parti madarak és miért a függő cinkének van a legszebb fészke.

Kisbenedek Tibor magyarázata szerint a kiállítás azért különleges, mert a múzeumok ritkán teszik közszemlére madártojás-gyűjteményük válogatásait. Ennek oka, hogy az amúgy kifúrt és kifújt tojások rendkívül sérülékenyek és fényérzékenyek, vagyis fény hatására idővel elveszítik jellegzetes színüket. Ezen kívül a vadmadarak tojásainak gyűjtését az 1970-es évek óta jogszabályok tiltják, így a múzeumi gyűjtemények ilyen módon nem bővíthetők.

Utalt rá, hogy az igazgatóság a Magyar Természettudományi Múzeum és a Mátra Múzeum után az ország harmadik legnagyobb vadmadártojás-gyűjteményével rendelkezik. Összesen 1200 fészekaljnyi, azaz 5-10 ezer tojást őriznek, amelyek a két világháború közötti időből, illetve az 1950-es évekből származnak, és hagyatékok, adományok révén kerültek az igazgatósághoz.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a gyűjtemény feldolgozása a közelmúltban fejeződött be Haraszthy László tojáskutató közreműködésével. Ennek apropóján döntöttek a tárlat megszervezéséről, amelyhez hasonlóra legutóbb egy évtizede volt példa a baranyai megyeszékhelyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő