„Ami leginkább közös Pécsben és Lendvában az az, hogy hatalmas a szívünk”

Hirdetés

Háromnapos szabadegyetem indult Pécsett, aminek célja, hogy az érdeklődők számára egy szervezett programsorozat keretein belül mutathassa be Lendva és Pécs színes kultúráját. A „Határon túl és határon innen II.” elnevezésű programsorozat második napján Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte a jelenlevőket.

Április 26–28. között tartják a Pécsi Kulturális Központ szervezésében a „Határon túl és határon innen II.” elnevezésű programsorozatot a „Kertvárosi Tudásexpressz” projekt keretein belül. A program célja, hogy a 3 napból álló szabadegyetemen hazai és határon túli előadók Lendva és Pécs történetét, történelmét, jelenkori viszonyait, helyzetét, összefüggéseit mutassák be.

A 3 napból álló szabadegyetem célja, hogy az érdeklődők számára egy szervezett programsorozat keretein belül mutathassa be a két város kultúráját. A résztvevőknek a tudományos előadások mellett borkóstolók által lehetőségük lesz elmerülni a lendvai, a pécsi és a villányi borok ízvilágaiban. Emellett a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalköre ad kulturális programot, valamint a Lendvai Színház Szerető Társulat előadásában megtekinthető lesz Hamvas Béla: Nem mind arany, ami rész című színdarabja is.

– Pécsnek és Lendvának rengeteg közös tulajdonsága van. Bár Lendva egy kis város, kultúránk színes, népművészeti hagyományunk rendkívül gazdag. Van olyan kilátótornyunk, ahonnan négy országra is rálátni, de három csodálatos egyházi, szakrális épületünkre, és a bográcsfesztiválunkra is igen büszkék vagyunk. De ami leginkább közös Pécsben és Lendvában, az az, hogy hatalmas a szívünk – mondta el Magyar Janez szombaton, Lendva polgármestere.

Páva Zsolt Pécs polgármestere hangsúlyozta a szombati megnyitó eseményen, hogy ez a kapcsolat, mely Pécs és Lendva között jött létre, nem a véletlen műve. Mint mondta, ez az együttműködés 2010-ben indult meg egy európai uniós projekt keretein belül, a két város kapcsolata azóta egyre szorosabbra fűződik.

– Sokáig nem volt semmilyen információnk arról, hogy a lendvai, Mura menti magyarok hogyan élnek. Rövid idő alatt rengeteget fejlődött Lendva, mára egy fantasztikus, hangulatos kisvárossá nőtte ki magát, ahol a kulturális élet rendkívül gazdag. Büszke vagyok arra, hogy ma már őszinte, baráti szálak fűzik össze Pécset ezzel a szlovén kisvárossal.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét