11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKoncert„Amíg van rá lehetőség, mi zenélünk" – jön a Filharmonikusok új évada

„Amíg van rá lehetőség, mi zenélünk” – jön a Filharmonikusok új évada

Idén is megtartották a Pannon Filharmonikusok új évadának beharangozóját. A zenekar vezetői a legnagyobb optimizmussal tekintenek előre és egy dús koncertsorozatot állítottak össze Ezüstcsillanás név alatt. 

Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója elmondta, a hagyományosan megtartott sajtótájékoztató és a kiadott évadismertető kiadvány mutatja azt az optimizmust, a gondolkodásmódot, amivel az elkövetkező időszak elé néznek. 178 nap telt el pontosan két koncerttermi nagyelőadás között – ilyesmire még nem volt példa.

– Az évad neve tükrözi a saját magunkról alkotott véleményt, azt a folyamatot, amiben magunkra ismerünk. Az ezüst ólomból való kinyerésekor, kiolvasztásakor, amint leválik róla minden, ami nem „nemes”, felcsillan a tiszta ezüst. Ebben a pillanatban kell leállni az ólom megmunkálásával, hiszen a tiszta ezüst tovább égne ellenkező esetben. A zenekar is képes arra, hogy a sok munka végén megvillantsa a maga „misztériumát” – magyarázta.

Elmondta, a bérletstruktúrában nincs változás, újraindul a Kodály-, a Breitner, a Pannon-bérlet és más egyéb jegytípusok. A korosztályos programok is tovább élnek, egyedül a külföldieknek szánt Classical Chill Out sorozatot függesztették fel az őket érintő bizonytalanságok miatt.

– A koprodukciós partnerek ugyanilyen felfogásban vágnak neki a következő évadnak: így valósulhat meg az az együttműködés a Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balettel, amelynek eredménye Csajkovszkij Diótörő című művének bemutatója lesz december végén. A darabot Böhm György rendezi, Vincze Balázs koreografálja, a zenekart Vass András vezényli – mondta Horváth Zsolt.

Horváth Zsolt elmondta, a bérletesek alig váltották vissza jegyeiket – kitartottak a zenekar mellett

– Forrás hiányával is küzdöttünk a Kodály Központ megépítéskor, akkor nem nyílt rá mód, hogy az online közvetítések lehetősége kiépüljön – mondta az igazgató. – Ha látogatási korlátozás lép életbe, ebben az időszakban is szeretnénk a szakmai munkánkat megjeleníteni. Így az évad koncertjeinek a döntő részét közvetíteni fogjuk. És mivel az online térben való jelenlét kapcsolatteremtési eszköz egyben, a kényszerűségben is megtaláljuk a lehetőségeket. Megpróbáljuk a koncerteken általában megjelenő minőségi művészeti értéket a képernyőre is átvinni.

Felmerül persze a kérdés: mi lesz a törlődő programokkal? Horváth Zsolt elmondta, számos „B terv” áll rendelkezésre, az az évadterv is összeállt, ami a legrosszabb körülmények között lépne életbe és gyorsan reagál a változásokra.

– Mindaddig, amíg bármilyen módja lesz annak, hogy művészeti munkát végezzünk, akkor azt fogjuk tenni, és ha létezik egy pici pont, ahol a zeneművészet teret nyerhet magának, ott a Pannon Filharmonikusok felületet fog keresni. Ma hiszünk abban, hogy a programok ebben a felállásban megvalósulhatnak.

Bogányi Tibor, a PFZ rezidens karmestere arról beszélt, a március óta eltelt időszakban a zenészeket nagyon a földhöz vágta a vírushelyzet, a művészéletben siralmas a helyzet. Szerinte itt Pécsen viszont fantasztikus, hogy sikerült egy teljes évadot meghirdetni.

– A karantén alatt a zenekar fejlődött, online játszották fel a darabokat. Mára már össze is érett a játékuk, holott az együtt játszás nem volt lehetséges egy jó ideig. Gilbert Vargával már találkoztam, közösen egyeztettünk is az évadot illetően.

Vass András karmester arról beszélt, minden napért hálásnak kell lenni, amíg tudják végezni a dolgokat.

– Mi zenével tudjuk elmondani azt, amit szavakkal nem lehet kifejezni. Reméljük, a zenén keresztül bármilyen üzenetet el tudunk juttatni a minket hallgatókhoz.

A két karmester, és a Franciaországból élőben bejelentkező Gilbert Varga – szintén rezidens karmester –, közösen vették végig az évadot és emelték ki a jelentősebb műveket.


Október 22-én Gyöngyössy Levente művének ősbemutatója jön: Lenni, vagy nem – kantáta Trianon 100. évfordulójára. Novemberben újabb ősbemutató: ezúttal Donghoon Shin hegedűre és zenekarra írt versenyműve hangzik el. December 16-án Kodály Galántai táncok műve mellett Beethoven 9. szimfóniája is felcsendül, közte Bánfalvi Zoltán Capricciójával, ami szintén ősbemutató lesz.

December 21-én jön a már említett Diótörő, három pécsi együttes koprodukciójában.

Májusban a ma élő egyik legnagyobb világhírű komponista, John Corigliano két műve hangzik el két koncerten – ezekre magát a mestert is meginvitálnák a pécsiek.

Nem maradnak el a szokásos alkalmak sem: hangverseny a halottak emlékére, újévi koncert, Valentin-napi hangverseny, március 15-i ünnepi díszhangverseny.

Év közben pedig számos alkalommal hallható majd Beethoven, Bartók, Grieg, Händel, Sosztakovics, Rossini, Eötvös Péter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő