Rendhagyó koncerttel rendezték meg idén Pécsett az Orgonák Éjszakáját. A Láthatatlan dallamok hangversenyen teljes sötétségben hallgathatta meg a műveket a közönség. Akárcsak a művészek, akik szintén sötétben zenéltek.

Az orgona, és az orgonazene otthona vitathatatlanul a templom. A „hangszerek királynőjének” megszámlálhatatlan sípja – lehet több száz, de akár több ezer is – mutatja, mennyire bonyolult szerkezet is ez, aki már látott orgonistát játszani közelről, az tudja, hányféle manuált, hányféle regisztert kell kezelnie, kézzel-lábbal dolgoznia. A pécsi székesegyház orgonája több mint ötezer síppal rendelkezik – hazánk legnagyobbika több mint tízezerrel.

A Filharmónia Orgonák Éjszakája rendezvénysorozatát Pécsen augusztus 8-án este rendezték meg. Ebben az időpontban az ország több pontján is felcsendült az orgona. A pécsi székesegyházban megrendezett koncert bevételét a vakok és gyengénlátók számára ajánlották fel.

Ennek megfelelően egy különleges csavart tettek a koncertbe a szervezők: nem csak vak és látássérült, gyengénlátó előadókat hívtak meg, a közönség számára is különlegessé tették az estét szemfedőkkel, amik arra szolgáltak, hogy a műveket mi is „vakon” hallgassuk végig.

A komolyzene kedvelői tudják, hogy sokszor nagyobb az élmény, ha csukott szemmel, a külvilágot teljesen kizárva hallgatják a műveket. Erre az érzésre játszott rá az idei Orgonák Éjszakája koncert.

Szemfedők nélkül is páratlan élmény lett volna a hangverseny, lehunyt szemmel/szemfedővel viszont egészen varázslatos volt. Péterfay Ferenc orgonaművész profikat megszégyenítő módon játszotta Bach klasszikus G-dúr fantáziáját, Leon Boelmann bravúrdarabját, a Gótikus szvitet.

Péterfay Ferenc egy kevésbé illusztris orgonán, de ugyanolyan káprázatos tudással:

Bán Tamás a klarinétot szólaltatta meg páratlanul, Handel, Tartini művei csendültek fel előadásában.

A hangszeres számokat pedig két prózai mű színesítette. Bódis János: Ki van jelölve a helyed, illetve Áprily Lajos: Bartimeus című verse hangzott el. Előbbit Kopa Dorottya, utóbbit Kopa Marcell szavalta.

Külön élmény volt a végén elől, közösen fogadni a művészeket, különösen Péterfay Ferencet, aki végig a karzatról játszott, elrejtve magát a közönség elől.

A Láthatatlan dallamok koncert maradandó élmény volt, nem csak a gyönyörűen megszólaltatott darabok és a rendhagyó, tisztán auditív élmény miatt, hanem mert kivételes, fogyatékkal élő előadókat vonultatott fel.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés