André Kertész élete képeken: a világhírű fotóművész pécsi kiállításán jártunk

Hirdetés

„Én soha nem dokumentálok, hanem értelmezek a képeimmel” – vallotta a magyar származású André Kertész, a világ egyik legismertebb fotóművésze. A Táguló Horizontok című fotókiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában nyílt meg a napokban. Mi pedig megnéztük.

Összesen 58 fotó és André Kertész négy személyes tárgya látható a tárlaton. A képek többsége Magyarországon készült, megörökítve a világhírű művészt körülvevő világot – írja ajánlójában a ZSÖK.

[su_quote]A képek a látás élményét, a fényképezés örömét, a megtalálás varázslatát és a valóság apró csodáit sűrítik magukba.[/su_quote]

Fényképezőgépével hét évtizeden át készített vizuális naplót, „az érzékeny megfigyelés pontosságával” örökítette meg élete eseményeit. A pécsi kiállításon mi magunk is belecsöppenhetünk izgalmas világába, megtudhattuk, mi foglalkoztatta André Kertészt: a fények, a város, a vidék, a nyüzsgő piacok, életképek, megannyi állat (kacsák, kisgidák, alvó macska, bárányok), háború, emberi kapcsolatok, és persze maguk az emberek: kisgyermekek, idősek, rokonok, önmaga.

A képeket nézegetve, azt vettük észre, hogy milyen mélyen érint egy-egy fotó, eszünkbe jutottak saját, családi történeteink, emlékeink, vagy akár egy ismerős hangulat, melyeket szívesen felidéztünk, közben jóleső nosztalgia fogott el – ez a mi fényképalbumunk is lehetne.

Íme kedvcsináló galériánk – mely természetesen nem pótolhatja a személyes élményt:

Személyes kedvenceink:

És végül a festményszerű, békésen összebújó bárányok kompozíciója, mely lágyságával Leonardo Da Vinci Szent Anna harmadmagával című alkotására, a bibliai ihletésű jelenetre, a selymes kis bárányra (Isten báránya) emlékeztet így húsvét közeledtével.

Da Vinci: Szent Anna harmadmagával (1510) – Fotó: sutori.com

Érdekesség, hogy a kiállításon látható fotókat egyébként maga a művész válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének, Szigetbecsének és az ott alapított André Kertész Emlékmúzeumnak. Ez a visszatekintő tárlat tartalmazza nemcsak a községhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is a ZSÖK szerint.

A kiállítás május 20-ig látható.
Hirdetés