9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaArad és Pécs közös múltja erős kötelékeket hozott létre

Arad és Pécs közös múltja erős kötelékeket hozott létre

Pécs és Arad kapcsolata több mint 15 éves múltra vezethető vissza, amikor a két település partnervárosi szintre lépett. Ezt követően, több mint 10 évvel ezelőtt létrejött a testvérvárosi kapcsolat is. 2019. szeptember 06–08. között rendezik meg a Pécsi Kulturális Központ szervezésében a „Határon túl és határon innen I.” elnevezésű szabadegyetemet, melynek célja, hogy a hazai és határon túli előadók Arad és Pécs történetét, történelmét, jelenkori viszonyait, helyzetét, összefüggéseit mutassák be.

Dr. Őri László alpolgármester a lassan már hagyományosnak nevezhető rendezvény megnyitóján kiemelte, hogy a Kertvárosi Tudásexpressz programsorozat célja Pécs legsűrűbben lakott területének közösségformálása, valamint a kulturális élet felpezsdítése, megújítása. Az idei szabadegyetemen éppen ezért a kultúra különböző szegleteit mutatják be, mint például a zene, a költészet, valamint az aradi Simon Margit rajzainak kiállítása útján.

– Az Arad és Pécs közötti testvérvárosi kötelék nem csak a szívünknek fontos, de az együttműködésen túlmutató jelentősséggel is bír, hiszen a két várost 15 éves kapcsolat köti össze. Ez a közel két évtizedes közös múlt pedig erős kötelékeket és barátságokat hozott létre, melyeket már csak azért is ápolunk, mert mélyen hiszünk benne, hogy ezzel az itteni és a külhoni magyarok kapcsolatát is elősegítjük – emelte ki az alpolgármester.

Dr. Őri László köszöntőjét az aradi kvartett zenei előadása, valamint Simon Margit rajzai egészítették ki

A résztvevőknek a tudományos előadások és művészeti alkotások mellett lehetőségük van az aradi és a pécsi gasztronómia különlegességeinek megismerésére is. Az aradi, pécsi és villányi borok ingyenes kóstolása mellett az ínyencebbek megismerkedhetnek a tradicionális aradi húsétellel, a miccsel, továbbá részt vehetnek az aradi kamaraszínház előadásán is.

Az ingyenesen látogatható program helyszíne a PKK Apáczai Művelődési Háza (7632 Pécs, Apáczai Körtér 1/D épület).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő