5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKoncertAugusztusban újra az orgonáé a főszerep a Filharmónia Magyarország programjain

Augusztusban újra az orgonáé a főszerep a Filharmónia Magyarország programjain

A Filharmónia Magyarország augusztusban ismét az orgonát helyezi középpontba programjain: újra jön az OrgonaPont egy egészen különleges koncerttel, az Orgonák éjszakája, és képzőművészeti pályázatokat is hirdetnek a fiatalabbaknak.

Ahogy azt a Filharmónia közleményében írja, a programokra ellátogatók betekintést nyerhetnek ennek a hangszernek a birodalmába, megismerhetik különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek.

Idén augusztus 8-án, az Orgonák éjszakáján újra megtelnek a templomok, a terek, különleges helyszínek a „hangszerek királynőjének”, az orgonának a hangjával.

20 óra 20 perckor látássérült művészek előadásában Láthatatlan dallamokkal élhet át felejthetetlen pillanatokat a közönség a pécsi bazilikában.

Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész is koncertet ad, valamint a Kopa testvérek, Marcell és Dóra csodálatos verseit is meghallgathatják a műkedvelők.

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötlettel – az előadástól a kiállításon keresztül a hangszerbemutatóig más színes programokkal várja közönségét az Orgonák éjszakája. A koncertek mellett nem mindennapi helyszíneken is lehet hallani majd orgonazenét: a várak udvarában, piacokon, fürdőkben és főtereken csendülnek fel. Vízre száll az orgona Siófok és Tihany között, napközben a Tihanyi Apátság előtt, este pedig az apátságban fényjáték kíséretében.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az ország egész területén „Közös hangként” megszólal az Invocation című mű minden programon, ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit.

A Filharmónia Magyarország nem csak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét az OrgonaPont sorozat. A fővárostól kezdve, vidéki nagyvárosokon át egészen kicsi települések is helyet kaptak a programban, még a Balaton-parton is találhatnak koncerteket az érdeklődők. Az OrgonaPont olyan orgonaművészek sorát tárja a nagyérdemű elé, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, illetve a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere Mészáros Zsolt Máté.

Az orgonakoncertekre jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a jegymester.hu oldalon, és a koncertek előtt a helyszíneken. További információ az OrgonaPont sorozatról és az Orgonák éjszakájáról a filharmonia.hu weboldalon található, ahol a pályázatról is olvashatnak és csatlakozhatnak az Orgonák éjszakája programhoz.

Kiemelt képünkön a kertvárosi református templom orgonája.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő