8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapArtAz egyik legsokoldalúbb magyar művész alkotásai érkeznek Pécsre

Az egyik legsokoldalúbb magyar művész alkotásai érkeznek Pécsre

Weininger Andor (1899–1986) festő, grafikus, építész és formatervező születésének 120. évfordulója és a weimari Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából nyílik a magyar képzőművész valamennyi alkotói korszakát bemutató kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában március 1-jén.

A közgyűjtemény MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint A Bauhaustól New Yorkig című tárlat számos hang- és mozgóképanyag segítségével kalauzolja a látogatót Weininger Andor életművében, egyszerre megjelenítve az építészt, a zenészt, a képzőművészt, a színészt és a színpadépítő szakembert.

Az alkotóról felidézték: Weininger Andor életműve csaknem a teljes huszadik századot felöleli, életének egyes állomásai pedig a világ legkülönbözőbb pontjaihoz kötik.

Életét az emigrációk sora és ezzel együtt újabbnál újabb kulturális és művészeti közegek megismerése határozta meg – írták arra is kitérve, hogy képzőművészeti munkásságában látványos ívet írt le, a huszadik század avantgárd művészeti irányzatai közül többhöz is csatlakozva, a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól a szürrealizmusig.

Weininger Andor a képzőművészet mellett több más művészeti ágban is jelentőset alkotott.

A Bauhaus összművészeti koncepciója jegyében az 1920-as években zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott. „Ezek a tevékenységei képzőművészetéhez hasonlóan fontos elemei munkásságának, egyik sem képzelhető el a többi nélkül” – olvasható az írásos összegzésben.

A JPM saját Weininger Andor-gyűjteményéban található tárgyakon túl a kiállításra kerülő művek jelentős részben Körner András New Yorkban élő építész gyűjteményéből származnak, aki 1970-től a művész haláláig szoros barátságot ápolt az alkotóval és a műveket személyesen tőle és özvegyétől kapta ajándékba.

A kiállítás március 31-ig látható Pécsen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő